Sportschoenen beoordelen

Indien u op zoek bent naar nieuwe sportschoenen, dan zijn de volgende punten een handig hulpmiddel om te beoordelen of de sportschoen geschikt is.

  • De hielkap (het contrefort) moet stevig/hard zijn. Dit houdt de voet stabiel. U kunt dit beoordelen door stevig met de duimen op de contrefortkap te drukken en dan mag deze niet indeuken. Hoe steviger, hoe beter, zeker bij een instabiele enkel. Bij de wedstrijdschoen is het contrefort vaak iets minder sterk, maar die wordt dan ook alleen tijdens een wedstrijd gebruikt en niet tijdens de vele trainingen.
  • De schoen een bepaalde torsiestijfheid nodig die gegeven wordt door de midvoetbrug (crambreur). Dit zorgt voor de verbinding tussen de achter- en voorvoet. Hoe stijver de schoen, hoe meer stabiliteit. U kunt dit testen door de schoen met twee handen vast te pakken en als het ware te wringen. Hoe minder je dit kunt doen, hoe stabieler de schoen.
  • Het buigpunt van de schoen. Een hardloopschoen hoort te buigen op de ballijn. Dit is een licht schuine lijn van binnenzijde naar de buitenzijde waar de voorvoet het breedst is. Dit zorgt voor een goede afwikkeling van de voet. Een indoorschoen mag net voor de ballijn buigen. Wat echter niet mag gebeuren is dat de schoen buigt in het midden van de schoen (zie afbeelding)
    buigzaamheid ballijn.
  • De zadels zorgen ervoor dat het bovenwerk en de tussenzool één geheel vormen. Deze fixeren de voet en moeten voldoende sterk zijn.
  • De juiste pasvorm. De leest is belangrijk voor de pasvorm en stabiliteit. Let ook op de juiste lengte en breedtemaat.

(Binnen) Lengte

Hoe lang de schoen (aan de binnenkant!) moet zijn, is afhankelijk van de sport die ermee wordt beoefend. Bij de loopschoen behoort 1-1,5 cm aan lengtetoegift over te blijven. De voet moet namelijk nog ruimte hebben om af te wikkelen. Indoor- en veldschoenen mogen van binnen wat “krapper” zijn. Hier is 0,5-1 cm lengtetoegift voldoende. U kunt enkele uitvalspassen maken, hiermee kunt u bekijken of de schoen niet te klein is. U mag mag namelijk niet met de tenen tegen de punt van de schoen schieten.Wat nog beter is, is het laten nameten van de binnenzijde van de schoen. Hier kunnen per merk grote verschillen gevonden worden.

Breedte

Een schoen moet goed om de middenvoet sluiten. Aan de binnenzijde, bij het hoogste punt van de binnenboog van de voet, mag geen plooi zitten. De ruimte tussen de vetergaten moet ± 2 cm zijn. Bij hoge wreven kan dit een probleem vormen.
Een te brede pasvorm van de schoen kan soms grote problemen opleveren. Indien een schoen te breed uitvalt, wordt vaak een kleinere maat genomen op de schoen toch nog passend te krijgen. Dit gaat echter ten koste van de lengte. Beknibbel nooit op de lengte ten voordele van de breedte!

Hielfitting

De contrefortkap moet goed om de hiel sluiten. Er mag geen vinger tussen kunnen. De hiel moet goed vastgehouden worden door de kromming van de contrefortkap. Dit kan getest worden door de schoen aan te trekken, maar niet te veteren: bij het weglopen moet de schoen aan de hiel blijven hangen.