Dry needling

Dry needling is een behandelingsmethode die steeds populairder wordt binnen de fysiotherapie. Het ontstaan van deze methode gaat terug tot de jaren ’50 van de vorige eeuw, toen de Amerikaanse arts Dr. Chan Gunn begon met het onderzoeken van triggerpoints. Triggerpoints zijn knopen in de spieren die pijn veroorzaken, vaak in een ander deel van het lichaam dan waar de knoop zich bevindt.

Dr. Gunn ontdekte dat deze triggerpoints vaak verholpen konden worden door ze te behandelen met een dunne naald. Hierdoor ontstond de naam ‘dry needling’, aangezien er geen injectie van medicatie plaatsvindt tijdens de behandeling. In plaats daarvan wordt de naald gebruikt om direct in te werken op de knoop in de spier.
De methode werd in eerste instantie voornamelijk toegepast bij patiënten met rug- en nekklachten, maar in de loop der jaren is de toepassing van dry needling uitgebreid naar een groot aantal aandoeningen en aandoeningen.
Dry needling kan worden ingezet bij een breed scala aan klachten, waaronder rugpijn, nekklachten, schouderpijn, tenniselleboog, hoofdpijn, en zelfs bij bepaalde gevallen van astma en incontinentie.
De werking van dry needling berust op het feit dat de naalden prikken in de spier, waardoor deze zich ontspant. Dit kan leiden tot vermindering van pijn, vermindering van stijfheid en verbetering van de beweeglijkheid.

dry needling

Naast de directe vermindering van pijn kan dry needling ook een positief effect hebben op het zenuwstelsel. Door de naalden te plaatsen in specifieke triggerpoints kan de zenuwprikkeling worden verminderd, wat resulteert in een afname van de pijn.

Dry needling wordt nu wereldwijd gebruikt als een effectieve behandelingsmethode binnen de fysiotherapie. Het is een veilige en niet-invasieve behandeling die vaak snel resultaten oplevert. Echter, als u overweegt dry needling te ondergaan, is het aanbevolen om te overleggen met een gekwalificeerde fysiotherapeut om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor uw specifieke aandoening.

Wat zijn de risico’s van dry needling?

Dry needling wordt algemeen beschouwd als een veilige behandelingsmethode, maar zoals bij elke medische ingreep, zijn er enkele risico’s verbonden aan deze techniek.

Een van de meest voorkomende risico’s van dry needling is lichte pijn of een branderig gevoel op de plaats waar de naald is ingebracht. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt snel na de behandeling.

Ernstigere complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Hieronder volgen enkele van deze complicaties:

 • Infectie: Hoewel de kans op infectie zeer klein is, kan het optreden als de naalden niet correct worden gesteriliseerd.
 • Blessures: Er kan bloeding of weefselschade optreden als de naalden te diep worden ingebracht.
 • Allergische reactie: Er kan een allergische reactie optreden op de naalden of op de desinfectiemiddelen die worden gebruikt.
 • Pijn of zwelling op de plaats waar de naald is ingebracht kan optreden, dit is vaak tijdelijk en verdwijnt snel.
 • Hoofdpijn of misselijkheid: Sommige mensen kunnen hoofdpijn of misselijkheid ervaren na een behandeling.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kans op complicaties klein is wanneer dry needling wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren fysiotherapeut. Het is daarom aanbevolen om alleen te werken met een gekwalificeerde professional die bekend is met de techniek, en voorafgaand aan de behandeling uw medische voorgeschiedenis te bespreken.

dry needling

Wat zijn de indicaties voor dry needling?

Dry needling wordt vaak gebruikt bij een breed scala aan klachten en aandoeningen, met inbegrip van:

 • Spierpijn: Dry needling kan helpen bij het verminderen van spierpijn, stijfheid en beperkte beweeglijkheid.
 • Triggerpoints: Dry needling is specifiek gericht op het behandelen van triggerpoints, die knopen in de spieren zijn die pijn veroorzaken.
 • Rugpijn: Dry needling kan helpen bij het verminderen van rugpijn en verbeteren van de beweeglijkheid van de rug.
 • Nekpijn: Dry needling kan helpen bij het verminderen van nekpijn en verbeteren van de beweeglijkheid van de nek.
 • Schouderpijn: Dry needling kan helpen bij het verminderen van schouderpijn en verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder.
 • Tenniselleboog: Dry needling kan helpen bij het verminderen van pijn van tenniselleboog en verbeteren van de beweeglijkheid van de elleboog.
 • Hoofdpijn: Dry needling kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn en verbeteren van de beweeglijkheid van de nek.
 • Astma: Dry needling kan helpen bij het verminderen van de symptomen van astma.
 • Incontinentie: Dry needling kan helpen bij het verminderen van incontinentie symptomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat dry needling niet geschikt is voor iedereen en het is aanbevolen om te overleggen met een gekwalificeerde fysiotherapeut om te bepalen of deze behandeling geschikt is voor uw specifieke aandoening.

Is dry needling pijnlijk?

Dry needling kan pijn veroorzaken tijdens de behandeling, maar deze pijn wordt vaak als acceptabel beschouwd omdat het de spieren helpt te ontspannen en de pijnvermindering kan verbeteren na de behandeling. Sommige mensen ervaren een kortstondige stekende pijn wanneer de naald in de spier wordt geplaatst, terwijl anderen geen pijn ervaren. Het kan ook enige spierspanning of een licht branderig gevoel geven na de behandeling. Raadpleeg uw therapeut als u bezorgd bent over de pijn die u zou kunnen ervaren tijdens de behandeling.

dry needling

Wat is het verschil tussen acupunctuur en dry needling?

Acupunctuur en dry needling zijn beide technieken die gebruik maken van naalden, maar ze hebben verschillende doelen en filosofieën achter de behandeling.

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en is gericht op het herstellen van de balans van energie in het lichaam door naalden in specifieke punten op het lichaam te plaatsen. Deze punten worden acupunctuurpunten genoemd en zijn gelegen op meridianen, of energiebanen, die door het lichaam lopen. Acupunctuur wordt vaak gebruikt voor het behandelen van chronische pijn, stress, angst en andere aandoeningen.

Dry needling is een techniek die wordt gebruikt door fysiotherapeuten en andere gezondheidswerkers die zich richten op het behandelen van spier- en myofasciale pijn. Dry needling maakt gebruik van naalden die worden geplaatst in spier- of myofasciale triggerpoints, die zijn gedefinieerd als knopen van gespannen spierweefsel. Deze knopen kunnen leiden tot pijn, zwakte en beperking van de beweging. Dry needling wordt vaak gebruikt in combinatie met andere behandelingsmethoden zoals oefentherapie, manipulatie en massage.

In het kort, acupunctuur is een holistische benadering van genezing gericht op het herstellen van de balans van energie, terwijl dry needling gericht is op het behandelen van specifieke spier- en myofasciale problemen.

Binnen onze praktijk wordt alleen dry needling toegepast. Voor acupunctuur (TCM) kunt u terecht bij onze collega’s van Instituut voor Biocybernetische Therapie Dreumer. Deze praktijk bevindt zich op het zelfde adres, dus als u vragen heeft over dry needling of acupunctuur neem dan gerust contact met ons op.