Myofasciale triggerpoints

Myofasciale triggerpoints zijn knopen of harde plekken in de spieren of het myofasciale weefsel (de weefsels die de spieren omhullen) die pijn en andere symptomen kunnen veroorzaken.

Deze knopen worden vaak beschreven als een soort van “knoop” in de spier of het weefsel. Ze kunnen leiden tot pijn in de spier zelf, maar ook in andere delen van het lichaam, omdat ze pijn kunnen veroorzaken door spanning en beperking van de bloedtoevoer in de spier.

Myofasciale triggerpoints kunnen ontstaan door een aantal factoren, zoals overmatige belasting van de spieren, verwondingen, stress, gebrek aan beweging, slechte houding en slechte slaap. Symptomen van myofasciale triggerpoints kunnen variëren van lokale pijn in de spier, stijfheid, zwakte, of een gevoel van “knopen” in de spier. Soms kunnen ze ook leiden tot verwijzing van pijn naar andere delen van het lichaam, zoals hoofdpijn, rugpijn, of zelfs pijn in de arm of been.

Dry needling is een techniek die gebruikt wordt voor behandeling van myofasciale triggerpoints waarbij naalden in de knopen worden geplaatst om de spanning te verminderen, verbeteren van de bloedcirculatie en verminderen van pijn.

myofasciale Triggerpoints
Pijngebieden triggerpunt