Sport en schoenen

Tegenwoordig is voor elke sport en vaak zelfs voor elk sportonderdeel een specifieke schoen ontwikkeld.

Elke discipline stelt zijn eigen eisen aan het schoeisel ten behoeve van optimale prestaties.
Om een indruk te krijgen of een sportschoen geschikt is, is het belangrijk de specifieke kenmerken voor de sport te (her)kennen. Voorbeelden van sportspecifieke kenmerken zijn:

  • Lopen:  de sporter verplaatst zich tijdens een wedstrijd over het gehele veld (veel voorwaartse bewegingen);
  • Zijwaartse bewegingen:  de sporter maakt veel zijwaartse uitvalspassen;
  • Springen:  tijdens de wedstrijd/training wordt veelvuldig gesprongen;
  • Korte sprints:  de sporter maakt vanuit stilstand korte sprints van hooguit enkele meters;
  • Stand:  de sporter moet tijdens een wedstrijd/training vaak vanuit stilstand een actie ondernemen, bijvoorbeeld werpen, vangen, schieten, etc.;
  • Fysiek contact:  tijdens de wedstrijd/training loopt de sporter het risico op fysiek contact met de tegenspeler of bijvoorbeeld de bal.

Naast het (her)kennen van specifieke kenmerken zal ook met de ondergrond van de sportuitoefening rekening moeten worden gehouden. De ondergrond kan hard, dempend, stroef en glad zijn.

Veldsporten worden op gras of kunstgras gespeeld. Aangezien deze sporten buiten worden beoefend, spelen ook de weersfactoren een rol. Een grasveld kan in bevroren toestand verkeren, modderig zijn of juist zeer droog en stoffig. Dit alles heeft invloed op het dempend vermogen, de grip die de sporter heeft en de vlakheid van het veld.

Vloeren in sporthallen verschillen. Er wordt gebruik gemaakt van diverse toplagen. Hierdoor is niet direct aan de vloer te zien hoeveel dempend vermogen deze heeft.

Dit zelfde beeld vinden we ook terug bij atletiekbanen. Zo kunnen atletiekbanen een kunststof-, gras- of graveltoplaag hebben. Hardlopen en wandelen buiten de atletiekbaan wordt op asfalt, keitjes, bospaden enzovoort gedaan, over korte en lange afstanden. Het komt voor dat tijdens één training of wedstrijd over alle soorten van ondergrond moet worden gelopen. Indien dit het geval is zal daar bij het kiezen van de schoen rekening mee moeten worden gehouden.