Sportpodologie

Sportpodologie is het deel van de podologie welke zich richt op het gebied van voorkomen en het behandelen van klachten bij het sporten.

Sporten is gezond!....En zeker als u het verstandig aanpakt!

Het is voor iedereen belangrijk om prettig te kunnen bewegen. Sport is vandaag de dag dan ook voor bijna iedereen gezond. Sporters zijn echter nog intensiever met bewegen bezig, en dat stelt hogere eisen aan het lichaam.

Als sporter wil je je sport blessurevrij kunnen beoefenen. Je moet je als sporter wel realiseren dat sport je lichaam extra belast. Niet alleen je voeten en benen, maar ook de rest van je lichaam. Dit is waarom bepaalde klachten zich alleen maar ontwikkelen bij het sporten en niet tijdens het normaal wandelen of rechtstaan.

Veel blessures bij het sporten zijn te voorkomen of op te lossen door de juiste keuze van de sportschoenen. De keuze voor een sportschoen hangt weer af van de kernmerken van je voeten, de mogelijkheden en manier van bewegen en de sport die je beoefent.

De sportpodoloog is gespecialiseerd om de relaties tussen uw voeten, manier van bewegen en uw sport gedegen te onderzoeken. Het niet uitmaakt welke sport u beoefend; voetbal, schaatsen, hockey, volleybal, fitness, hardlopen, wandelen, fietsen, skaten, skeeleren, korfbal, handbal, badminton, dans, tafeltennis, rugby, etc.

De sportpodologen binnen Podocentrum Heerhugowaard hebben uitgebreide kennis van voeten, van de belasting van het lichaam bij sport en bewegen en kenmerken van een sportschoen zoals stabiliteit, demping en afwikkeling.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit:

  • Een uitgebreide anamnese inclusief uw trainingsbelasting;
  • Lichamelijk onderzoek;
  • 3D-bewegingsanalyse;
  • Statische en dynamische voetafdruk;
  • Uw voetstand en -bewegingen;
  • Inspectie van de gebruikte wandel- en/of sportschoenen (zoals kenmerken en slijtage);
  • Uw trainingsbelasting en klachten;

Onze sportpodologen kunnen hierdoor een goed individueel advies geven over geschikte sportschoenen, schoenaanpassingen, oefen-/trainingsmogelijkheden, looptechnieken en oplossingen zoals individueel vervaardigde (sport)therapiezolen, tapetechnieken, orhteses ect.