Podoposturale Therapiezolen

Podoposturale therapiezolen worden gebruikt om een standsafwijking van de voeten en/of een standsafwijking hoger in het lichaam te behandelen. Hiervoor worden er dunne stukjes kurk onder de voeten geplaatst om een houdingscorrectie te verkrijgen. Hoe dit patroon er uit ziet wordt individueel bepaald.

Om het corrigerende effect blijvend te maken, worden deze dunne stukjes kurk tussen twee dunne leren zooltjes geplakt, waardoor het uiterlijk ontstaat van een
enigszins geprofileerd inlegzooltje. Deze zolen worden ook wel proprioceptieve zolen genoemd (naar de proprioceptieve sensoren in onze spieren en pezen welke reageren op druk en trekkrachten). Confectie vervaardiging kan niet, iedere voet is anders.
Hoewel het lichaam snel reageert op deze verandering, heeft het toch enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich uiten in spierpijnen van korte of langere duur. De podoposturaal-therapeut werkt dan ook met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste onderzoek, met tussenpozen van enkele weken tot maanden drie tot vier controles, gevolgd door controles eenmaal per jaar. In principe hebben de zooltjes een tijdelijk karakter: als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, waardoor de klachten zijn verdwenen, kunnen de zooltjes – in overleg met de therapeut – weer worden weggelaten.

Geen steunzolen

Deze therapeutische aanpassing, de proprioceptieve zool, mag niet gezien worden als een steunzool! Steunzolen ondersteunen de gewrichten van de voeten, zodat deze gewrichten passief in een andere houding komen te staan.

Bij podoposturale proprioceptieve zolen is de voet het aangrijpingspunt om de houding te veranderen en zo klachten te behandelen.

Andere zolen

Voor mensen met bijzondere voetklachten zoals voorkomend bij blessureklachten, reumatische klachten en bijvoorbeeld bij suikerziekte, schiet de proprioceptieve zool vaak te kort. In deze situaties kan de podoposturaal-therapeut ondersteunende en/of druk ontlastende zolen maken. Dit zijn zolen die er voor zorgen dat de drukverdeling onder de voet zo gunstig mogelijk wordt.