Podoposturale therapie
Podoposturale therapie is een houdingscorrigerende therapie door middel van een, speciaal voor de cliënt vervaardigde inlegzolen.
De therapie berust op het verschijnsel dat elke standsafwijking van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg heeft. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen verscheidene klachten tot gevolg hebben, waaronder chronische knie-, heup-, lage rug- en nekklachten.
Lees ook
Wat is Podoposturale therapie?
Podoposturale therapie is dus een houdingstherapie waarbij houdingsklachten worden beïnvloed door middel van individueel aangemeten inlegzooltjes.
De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol.
Deze arts ontdekte dat hij door verandering van de stand van de voeten de houding van een patiënt kon veranderen, en daarmee klachten als voet-, rug-, knie-, heup, houdingsklachten kon behandelen. Deze therapie is met name effectief gebleken bij de behandeling van chronische rugklachten maar ook bij
bijvoorbeeld chronische voetklachten. Patiënten die voorheen te horen kregen maar te leren leven met deze klachten, ervaren deze logische houdingstherapie:
individueel aangemeten, flinterdunne zooltjes met dunne stukjes kurk, vaak als het ei van Columbus.
De therapie
De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten, waaronder chronische knie-, heup, rug-, en nekpijnen.
Therapiezolen
Om het corrigerende effect blijvend te maken, worden deze dunne stukjes kurk tussen twee dunne leren zooltjes geplakt, waardoor het uiterlijk ontstaat van een
enigszins geprofileerd inlegzooltje. Deze zolen worden ook wel proprioceptieve zolen genoemd (naar de proprioceptieve sensoren in onze spieren en pezen welke reageren op druk en trekkrachten). Confectie vervaardiging kan niet, iedere voet is anders.
Hoewel het lichaam snel reageert op deze verandering, heeft het toch enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich uiten in spierpijnen van korte of langere duur. De podoposturaal-therapeut werkt dan ook met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste onderzoek, met tussenpozen van enkele weken tot maanden drie tot vier controles, gevolgd door controles eenmaal per jaar. In principe hebben de zooltjes een tijdelijk karakter: als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, waardoor de klachten zijn verdwenen, kunnen de zooltjes – in overleg met de therapeut – weer worden weggelaten.
Geen steunzolen
Deze therapeutische aanpassing, de proprioceptieve zool, mag niet gezien worden als een steunzool! Steunzolen ondersteunen de gewrichten va
n de voeten, zodat deze gewrichten passief in een andere houding komen te staan.
Bij podoposturale proprioceptieve zolen is de voet het aangrijpingspunt om de houding te veranderen en zo klachten te behandelen.
Andere zolen
Voor mensen met bijzondere voetklachten zoals voorkomend bij blessureklachten, reumatische klachten en bijvoorbeeld bij suikerziekte, schiet de proprioceptieve zool vaak te kort. In deze situaties kan de podoposturaal-therapeut ondersteunende en/of druk ontlastende zolen maken. Dit zijn zolen die er voor zorgen dat de drukverdeling onder de voet zo gunstig mogelijk wordt.