Podologie bij kinderen
Kinderen zijn geen volwassenen. Dit betekend dat podologie bij kinderen een eigen aanpak vergt.
Kinderen zullen niet snel klagen over pijn bij bewegen. Vaak zijn het de ouders die zich zorgen maken over bijvoorbeeld de stand van de voeten, knieën en het looppatroon. Het kunnen allemaal serieuze problemen lijken, maar vreemd uitziend looppatroon of houding gaat niet altijd gepaard met pijn of klachten. Ouders kunnen in de war gebracht worden door alle verschillende meningen van bv huisartsen, schoenverkopers, kennissen en familieleden. Veel van deze situaties horen tot het normale groeiproces van het kind en is geruststelling meestal voldoende.
De stand van de voeten en benen van kinderen is bij erg veranderlijk en maken in de eerste 8 levensjaren de grootste veranderingen door.
Ontwikkeling bij kinderen
Onderstaand hebben we de verschillende fases van de voeten en benen van een kind beschreven. Niet ieder kind zal precies volgens dit rijtje gaan groeien, de ene groeit wat sneller en de ander doet er wat langer over.
- Pasgeboren tot 1 jaar
De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld. Wanneer de voetjes eenmaal worden belast, staan ze eerst ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegen te vergemakkelijken. Vanaf ongeveer 10-18 maanden waagt een kind zich aan zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Een kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen. - Vanaf 1,5 jaar
Het kind heeft nu ongeveer rechte benen. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder. - 2 tot 3 jaar
De O-stand van de benen wordt een X-stand. Ook de enkels vallen nu naar binnen en de voetboog zakt door (knikvoetjes). Dit is (tot op zekere hoogte) normaal. - Vanaf 5 jaar
De benen en de voeten groeien steeds meer in een rechte stand, de X-stand zal geleidelijk aan verminderen. - Tussen de 6 en 8 jaar
De benen en voeten moeten recht staan. Voor de leeftijd van 6-8 jaar is er in de meeste gevallen geen reden om ongerust te zijn als de stand van de voeten en/of benen van uw kind niet helemaal overeen komt met wat voor deze leeftijd als ”normaal” beschouwd wordt.
Zoals aangegeven zijn deze leeftijden zijn richtlijnen en zijn voor elk kind verschillend.
Lees ook
Wanneer is het verstandig om contact op te nemen met een registerpodoloog
Als uw kind klaagt over pijn of vermoeide voeten/benen heeft na een dag lopen, veel valt of struikelt, of als het kind niet graag loopt, rent en speelt kan dit een gevolg zijn van een afwijkende stand van de voeten of benen. Bij dit soort klachten kan het zinvol zijn om contact op te nemen met een registerpodoloog voor een podologisch onderzoek. Tijdens een uitgebreid onderzoek wordt onder andere gekeken naar de voet-, knie- en heupstand en houding van uw kind. De registerpodoloog kan dan beoordelen of de stand van de voeten en benen van uw kind afwijkend zijn. Bepaalde klachten zullen spontaan verdwijnen en andere vragen om speciale vaak tijdelijke hulpmiddelen, aanpassingen of een behandeling. Zooltherapie bij kinderen is zeker niet bij iedereen onmiddellijk noodzakelijk. Voor het verkrijgen van een optimaal resultaat wordt daar waar nodig intensief samengewerkt met bijvoorbeeld (kinder-)fysiotherapeuten, osteopaat, huisarts.
Andere veel voorkomende klachten bij kinderen zijn;
- Verkeerde of slecht passende schoenen; waar dient u op te letten bij het kopen van schoenen voor kinderen?
- Afslijtende schoenen: scheef afslijtende schoenen te wijten aan een verkeerde voetstand
- Afwijkend looppatroon: bijvoorbeeld sloffen, struikelen en het overdreven naar binnen/buiten zetten van de voeten
- Afwijkende voetboog: kinderen met holvoeten of platvoeten
- Hielpijn (Morbus Sever)
- Enkelklachten: omzwikken van de enkels
- Knieklachten: deze klachten zijn vaak te wijten aan O-benen of X-benen
- Heupklachten: Ziekte van Morbus Perthes
- Pijnklachten: pijn aan voeten, enkels, benen, heupen of rug
- Pijnklachten bij het sporten.
- Standsafwijkingen: aan de tenen en voeten
- Tenenlopen: afwikkelingsprobleem waarbij kinderen op hun tenen lopen
- Beenlengteverschil.
- Blijvende pijnklachten.
- Erfelijkheid: er zit een bepaald voetprobleem in de familie, laat uw kind op tijd (5/6 jaar) screenen door een registerpodoloog;
Behandelingen van kinderen
Belangrijkste reden is als u vragen heeft of u zorgen maakt. Twijfelt u over de stand van de voeten of over het lopen van uw kind, neem dan contact met ons op. Podologie bij kinderen is de specialisatie op het gebied van kinderen en podologie. Onze registerpodoloog zal indien nodig met een therapie starten.
Bij kinderen met stand- of houdingsafwijkingen ontstaat altijd de vraag of de afwijking binnen de norm valt of er buiten. Er zijn standsafwijkingen in voeten, knieën, heupen en rug die bij vroegtijdige herkenning goed en eenvoudig kunnen worden behandeld en verbeterd, bijvoorbeeld met steunzolen voor kinderen.
De houding van kinderen is over het algemeen beter te corrigeren dan volwassenen omdat deze nog flexibeler zijn.
Kinderschoenen kopen – waar op te letten?
Podocentrum Heerhugowaard is onder andere gespecialiseerd in podologie voor kinderen. Zodra kinderen kunnen lopen is het belangrijk dat ze juist schoeisel dragen. Hier zijn een aantal zaken waar u op kunt letten als u kinderschoenen gaat kopen.
De lengte en breedte is van uiterst belang. Is de schoen te klein dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de voet.
Een schoen met een stevig contrefort (hielkap), zorgt ervoor dat een naar binnen of naar buiten kantelende voet tijdens de hiellanding wordt gecorrigeerd. Hoge schoenen met een hoog contrefort kunnen er tevens voor zorgen dat de enkels minder snel kunnen zwikken tijdens het staan en lopen.
Een verstelbare sluiting is ideaal. Zo wordt de juiste pasvorm bereikt en zal de schoen niet te strak of te los gaan zitten. Een ideale situatie is een schoen met een vetersluiting en een rits. Zo kan de ouder de veters goed aantrekken en het kind zelf de schoenen aan en uit doen middels de rits. Uiteraard is het van belang dat de veters gestrikt worden en niet los in de schoen gestoken. Een klittenband sluiting is voor kinderen die nog niet kunnen strikken ook een ideale oplossing.
Bij warm weer zijn sandalen met een voetbed beter dan slippers.
De kindervoet groeit hard! In onderstaand schema is te zien hoe snel de voeten 1 maat groeien:
1 tot 4 jaar | 4 maanden |
4 tot 5 jaar | 6 maanden |
6 tot 8 jaar | 8 maanden |
8 tot 10 jaar | 10 tot 12 maanden |
11 tot 14 jaar | 3 tot 4 maanden |
Bij meisjes groeien voeten door tot ongeveer hun 13e jaar en bij jongens tot ongeveer hun 15e.
Ondanks het dragen van verantwoord schoeisel kan het voorkomen dat uw kind last krijgt van de voeten, tenen of benen.