Pijn onder de knie door overbelasting

Als je last hebt van pijn aan de binnen- of voorzijde van je knie, iets onder de knieschijf, kan dit wijzen op overbelasting van een pees onder je knie.

Deze pees heet de ‘pes anserinus superficialis’ en loopt van je bovenbeen naar je onderbeen. Deze overbelasting komt vaak voor bij mensen die sporten.

Hoe herken je overbelasting aan de knie?

De pijn voel je aan de binnen- of voorzijde van je knie, lager dan de knieschijf. Soms kan er ook een klein beetje zwelling zijn. Vooral zwemmers en mensen die lange afstanden lopen kunnen hier last van hebben.

Wat veroorzaakt de overbelasting?

Pes anscerinus-pijn
Overbelasting van de kniepees kan verschillende oorzaken hebben, vooral bij sporters. Een kleine scheur in de pees of irritatie ervan kan ontstaan door:

  • Een snelle en verkeerde beweging
  • Een naar binnen gekantelde middenvoet
  • Te snel en intensief trainen
  • Een verkeerde manier van lopen
  • Ongeschikte schoenen

Hoe behandelen we overbelasting aan de knie?

Overbelasting van de kniepees kan ontstaan door een afwijkende stand van je voet. Hierdoor worden de spieren en pezen in je voeten en benen verkeerd belast, wat de kniepees kan overbelasten. Een specialist in voet- en loopproblemen, een registerpodoloog, kan onderzoeken of je voetstand afwijkend is. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar je looppatroon en de stand van je voeten, knieën en heupen. Als er een afwijking wordt gevonden, kunnen op maat gemaakte inlegzolen je helpen.

Deze inlegzolen zorgen voor een betere verdeling van de druk onder je voeten en kunnen de stand van je voeten, knieën, heupen en rug verbeteren. Dit kan de belasting op je knie op een andere manier verdelen, waardoor de kniepees meer rust krijgt en de pijn kan verminderen. De podoloog kan ook advies geven over geschikte schoenen, vooral als je actief sport. Het is belangrijk om tijdelijk minder intensief te trainen en na een rustperiode van twee tot drie weken langzaam je training weer op te bouwen. Als het nodig is, kan fysiotherapie ook aanbevolen worden.

Hoe kan een registerpodoloog helpen bij klachten veroorzaakt door overbelasting onder de knie ter hoogte van de pes anserinus?

Een registerpodoloog is gespecialiseerd in het analyseren en behandelen van voet- en houdingsproblemen die invloed kunnen hebben op de rest van het lichaam. Bij klachten door overbelasting onder de knie ter hoogte van de pes anserinus, kan een registerpodoloog een waardevolle rol spelen in het verlichten van de symptomen en het bevorderen van herstel. Hier zijn een aantal manieren waarop een registerpodoloog kan helpen:

  1. Onderzoek van de voetstand en looppatroon: De registerpodoloog zal je voetstand, looppatroon en houding grondig onderzoeken om te bepalen of er afwijkingen zijn die mogelijk bijdragen aan de overbelasting van de kniepees. Hierbij wordt gekeken naar hoe je voeten, knieën en heupen bewegen tijdens het lopen en staan.
  2. Aanmeten van op maat gemaakte inlegzolen: Als er afwijkingen worden vastgesteld, kan de registerpodoloog op maat gemaakte inlegzolen (podotherapeutische zolen) voorschrijven. Deze inlegzolen worden specifiek ontworpen om de drukverdeling onder de voeten te optimaliseren en eventuele onevenwichtigheden in de voetstand te corrigeren. Dit kan helpen om de belasting op de kniepees te verminderen en de pijn te verlichten.
  3. Advies over schoeisel: De registerpodoloog kan ook advies geven over geschikt schoeisel, vooral als je regelmatig sport. Goed passende schoenen met de juiste demping en ondersteuning kunnen een positieve invloed hebben op het herstelproces en het voorkomen van verdere overbelasting.
  4. Ondersteuning bij trainingsaanpassingen: De registerpodoloog kan je begeleiden bij het aanpassen van je trainingsroutine om verdere overbelasting te voorkomen. Dit kan inhouden dat je tijdelijk minder intensief traint en geleidelijk aan weer opbouwt, om je kniepees de kans te geven te herstellen.
  5. Samenwerking met andere professionals: Indien nodig kan de registerpodoloog samenwerken met andere medische professionals, zoals fysiotherapeuten en osteopaten, om een uitgebreide aanpak van je klachten te bieden. Deze samenwerking kan ervoor zorgen dat je de best mogelijke zorg ontvangt.

Kortom, een registerpodoloog kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van klachten veroorzaakt door overbelasting onder de knie ter hoogte van de pes anserinus. Door middel van een grondig onderzoek, op maat gemaakte inlegzolen en passend advies kan de registerpodoloog bijdragen aan het herstel en het voorkomen van toekomstige problemen.