Overbelasting van de m. tibialis posterior (achterste scheenbeenspier)

 

De Musculus Tibialis Posterior, in het Nederlands ook bekend als achterste scheenbeenspier, loopt vanaf de kuit langs de binnenkant van de enkel naar de binnenzijde van de voet. Deze spier speelt een cruciale rol bij het stabiliseren van de voet, enkel en het onderbeen. Wanneer de pees van deze spier overbelast raakt, doorloopt dit proces verschillende fases.

In de beginfase wordt de pees stijver, dikker en minder belastbaar. Volledig herstel is op dit punt nog mogelijk. In latere stadia kan de structuur van de pees veranderen en wordt herstel moeilijker naarmate de overbelasting vordert.

Overbelasting tibialis posterior

Symptomen en klachten bij overbelasting van de tibialis posterior (achterste scheenbeenspier)

Symptomen van een overbelaste tibialis posterior treden op vóór, tijdens en na belasting. Klachten verergeren bij activiteiten zoals lopen, staan en sporten. Meestal zijn de klachten gelokaliseerd aan de binnenzijde van de voet, met pijn die uitstraalt naar de achterzijde van de enkel. De pijn ontstaat geleidelijk en neemt in de loop der tijd toe.

Oorzaken van een overbelasting van de tibialis posterior

Diverse factoren kunnen leiden tot overbelasting van de pees. Een veelvoorkomende oorzaak is een afwijkende stand van de voet of voetfunctie, zoals bij een platvoet of een voet waarbij het hielbeen naar binnen kantelt. Een verhoogde trekkracht op de spier verhoogt het risico op overbelasting.

Behandeling van een overbelaste tibialis posterior

De volgende punten zijn zinvolle behandelingen bij een overbelaste tibialis posterior (achterste scheenbeenspier):

  • Rust: Er is sprake van een overbelasting, dus begin met rust.
  • Rekken: Het rekken van de pees kan ook nuttig zijn.
  • Schoenen: Het is belangrijk om geschikte schoenen te dragen die de voet goed ondersteunen en de pees ontlasten.
  • Raadpleeg een professional: Als de pijn aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een afspraak te maken bij een registerpodoloog.
tibialis posterior

Hoe kan een register(sport)podoloog helpen bij een overbelaste m. tibialis posterior?

Een register(sport)podoloog is een gekwalificeerde professional die gespecialiseerd is in het beoordelen van de biomechanica van de voet en het ondersteunen van mensen met voet- en loopproblemen, inclusief spier- en peesoverbelastingen zoals die van de m. tibialis posterior. Hier volgen enkele manieren waarop een Register(sport)podoloog kan helpen:

  1. Grondige beoordeling: Een register(sport)podoloog voert een uitgebreide evaluatie uit van uw voetstructuur, bewegingspatronen en loopstijl. Hierbij wordt gekeken naar de stand van uw voeten, enkels, knieën en heupen om eventuele afwijkingen of onevenwichtigheden op te sporen die kunnen bijdragen aan de overbelasting van de m. tibialis posterior.
  2. Aanpassing van schoeisel: De podoloog kan u adviseren over het juiste schoeisel dat past bij uw voettype en activiteiten. Dit kan helpen om de belasting op de m. tibialis posterior te verminderen en het herstel te bevorderen.
  3. Podotherapeutische Zolen: Als onderdeel van de behandeling kan de podoloog op maat gemaakte podotherapeutische zolen voorschrijven. Deze zolen zijn ontworpen om de druk gelijkmatig over uw voeten te verdelen en de stand van uw voeten te corrigeren, waardoor de belasting op de m. tibialis posterior wordt verminderd.
  4. Looppatroonverbetering: De podoloog kan u technieken aanleren om uw looppatroon te verbeteren. Dit kan helpen om overbelasting te verminderen en een gezondere biomechanica te bevorderen tijdens het lopen en sporten.
  5. Advies voor activiteitenaanpassing: De podoloog kan aanbevelingen doen voor tijdelijke aanpassingen aan uw activiteiten om de belasting op de overbelaste spier te verminderen. Dit kan helpen bij het bevorderen van herstel en het voorkomen van verdere schade.
  6. Samenwerking met andere professionals: Indien nodig kan de podoloog samenwerken met andere gezondheidsprofessionals, zoals fysiotherapeuten, osteopaten of orthopedisch specialisten, om een uitgebreide behandeling te bieden die gericht is op het herstel van de m. tibialis posterior en het voorkomen van toekomstige problemen.

Het is belangrijk op te merken dat de rol van een register(sport)podoloog kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van elke persoon. Als u symptomen van een overbelaste m. tibialis posterior ervaart, is het raadzaam om een afspraak te maken met een gekwalificeerde podoloog voor een professionele beoordeling en passend advies.