Morbus Sever

Morbus Sever, ook wel de ziekte van Sever of de ziekte van Sever Schinz genoemd, is een aandoening waarbij de groeischijf achter op het hielbeen van kinderen geïrriteerd raakt. Meestal komt dit voor tijdens de grootste groeifase, tussen de leeftijd van 8 en 13 jaar.

Tijdens deze periode moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. Helaas kan de buitenste laag van het hielbeen geïrriteerd raken bij belasting, wat pijn kan veroorzaken. Dit kan één of beide voeten beïnvloeden. Soms wordt deze pijn verward met achillespeesklachten. Het treft jongens vaker dan meisjes. Hoewel het meestal vanzelf verdwijnt naarmate het kind ouder wordt, kan het een tijdelijke belemmering vormen voor fysieke activiteiten.

Symptomen van Morbus Sever

Bij Morbus Sever is er pijn te voelen aan de achterkant van het hielbeen, vooral tijdens en na het sporten of wandelen. De pijn varieert van stekend tot zeurend en verdwijnt vaak wanneer het kind rust neemt. Het komt alleen voor bij kinderen in de groeifase.

Typische symptomen zijn onder andere:

  • Pijn tijdens lopen, rennen of springen.
  • Gevoeligheid en zwelling rondom de hiel.
  • Stijfheid in de ochtend of na rust.

Oorzaken van Morbus Sever

Tijdens de groei is de groeischijf achter op het hielbeen kwetsbaar. Overmatige belasting van de voet door sporten, spelen of lopen kan deze groeischijf irriteren. Als de voet een afwijkende stand heeft, zoals naar binnen kantelen, kan Morbus Sever sneller ontstaan. Soms kan de pijn na een ongeluk ontstaan. Een röntgenfoto kan de aandoening bevestigen.

Behandeling van Morbus Sever

Pijnklachten bij Morbus Sever verdwijnen meestal vanzelf nadat de groeifase voorbij is. Rust is belangrijk, maar dit is niet altijd eenvoudig voor kinderen. Een registerpodoloog kan podotherapeutische zolen maken tot de groeifase voorbij is. Deze zolen verminderen de druk op het hielbeen en corrigeren eventuele afwijkende voetstanden. Het uitvoeren van rekoefeningen voor de achillespees en het dragen van goede, stevige schoenen met dempende zolen kunnen ook verlichting bieden. Als dat nodig is, kan aanvullende fysiotherapie worden aanbevolen.

Conclusie

Morbus Sever, een irritatie van de groeischijf achter het hielbeen, kan pijn veroorzaken bij kinderen tijdens de groeifase. Gelukkig zijn er behandelingsopties beschikbaar om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen. Als je vermoedt dat je kind last heeft van Morbus Sever, is het raadzaam om een professionele zorgverlener te raadplegen voor passend advies en behandeling.

Wat kan een registerpodoloog betekenen bij klachten van Morbus Sever?

Een registerpodoloog is een specialist op het gebied van voet- en houdingsproblemen. Morbus Sever is een aandoening die voorkomt bij kinderen en pubers waarbij de groeischijf van het hielbeen ontstoken raakt. Dit kan pijn en ongemak veroorzaken, vooral tijdens fysieke activiteiten zoals sporten.

Een registerpodoloog kan verschillende bijdragen leveren bij klachten van Morbus Sever:

  1. Beoordeling en diagnose: De podoloog kan een grondige evaluatie uitvoeren van de voet- en loopmechanica van het kind om de oorzaak van de klachten vast te stellen. Dit kan het identificeren van eventuele afwijkingen in de voetstand, het looppatroon en andere factoren omvatten.
  2. Aanpassing van schoeisel: De podoloog kan adviseren over geschikt schoeisel dat de druk op de hiel vermindert en de impact tijdens het lopen en sporten helpt absorberen. Goed passende en ondersteunende schoenen kunnen helpen bij het verminderen van ongemak.
  3. Therapiezolen (inlegzolen): De podoloog kan aangepaste steunzolen voorschrijven die zijn ontworpen om de voetstand te corrigeren en de druk op de ontstoken groeischijf te verminderen. Deze inlegzolen kunnen helpen om de symptomen te verlichten en het genezingsproces te ondersteunen.
  4. Advies en educatie: De podoloog kan het kind en de ouders voorzien van informatie over het omgaan met Morbus Sever, het belang van rust en het vermijden van overmatige belasting van de hiel, en oefeningen die de symptomen kunnen verlichten.
  5. Samenwerking met andere zorgverleners: De podoloog kan samenwerken met andere medische professionals, zoals fysiotherapeuten, kinderartsen of orthopedisch specialisten, om een uitgebreid behandelplan op te stellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van het kind.

Het is belangrijk op te merken dat Morbus Sever meestal vanzelf overgaat naarmate het kind groeit en de groeischijf volledig sluit. De rol van een registerpodoloog is gericht op het verlichten van symptomen, het bieden van comfort en ondersteuning tijdens het genezingsproces en het helpen voorkomen van verdere problemen. Voor een nauwkeurige diagnose en behandeling is het raadzaam om een medische professional te raadplegen, zoals een registerpodoloog of een andere geschikte specialist.