Joplin’s Neuroma (neuroom)

Joplin’s Neuroma, ook wel bekend als zenuwbeklemming aan de binnenkant van het grote teengewricht, is een hinderlijke aandoening die vaak voorkomt.

Bij deze aandoening raakt een zenuw bekneld, wat resulteert in vervelende symptomen. Deze symptomen variëren van een brandend gevoel tot tintelingen en kunnen zich zelfs ontwikkelen tot een doof gevoel aan de binnenkant van de grote teen.

Symptomen

De symptomen van Joplin’s Neuroma zijn opvallend en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven. Een doof gevoel aan de buitenzijde van de grote teen, samen met een branderige, stekende, warme of zeurende pijn, zijn veelvoorkomende tekenen. Het lopen op blote voeten kan enige verlichting bieden, maar de pijn kan snel terugkeren bij het dragen van schoenen.

Wat veroorzaakt Joplin’s Neuroma?

De oorzaken van Joplin’s Neuroma zijn gevarieerd maar hebben allemaal te maken met druk op de zenuw. Deze druk kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder de manier waarop schoenen passen en bewegen tijdens het lopen. Ook kan een scheefstand van het grote teengewricht, bekend als hallux valgus, bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening.

Joplins Neuroom

Wat is er aan te doen?

Gelukkig zijn er behandelingsopties beschikbaar om verlichting te bieden aan degenen die lijden aan Joplin’s Neuroma. Een belangrijke stap is het dragen van goed passende schoenen, vrij van stiksels en naden die druk uitoefenen op het getroffen gebied. Schoenen kunnen zelfs worden aangepast om de knobbel van het grote teengewricht meer ruimte te geven.

Wat kan een registerpodoloog betekenen bij een Joplin’s Neuroma?

Een registerpodoloog is een expert in de behandeling en preventie van voet- en houdingproblemen. Bij klachten van een Joplin’s Neuroma zal de behandeling in eerste instantie gericht zijn om de druk op het getroffen gebied te verminderen en verlichting te bieden.

Hier zijn enkele manieren waarop een registerpodoloog kan helpen bij symptomen die verband houden met een neuroma:

  1. Diagnose en evaluatie: Een registerpodoloog kan een grondige beoordeling van je voet- en looppatroon uitvoeren om de oorzaak van je klachten te achterhalen. Dit kan het identificeren van mogelijke bronnen van druk en irritatie omvatten, zoals onjuiste schoenen of biomechanische afwijkingen.
  2. Advies over schoeisel: Een belangrijk aspect van de behandelig is het dragen van geschikt schoeisel. Een registerpodoloog kan aanbevelingen doen voor schoenen met voldoende ruimte en demping om de druk op de voet en tenen te verminderen.
  3. Hulpmiddelen: Indien nodig kan een registerpodoloog op maat gemaakte podotherapeutische inlegzolen (steunzolen) ontwerpen om de voetstand te optimaliseren en de druk op de aangetaste zenuw te verminderen.
  4. Schoenaanpassingen: Een registerpodoloog kan schoenaanpassingen voorstellen, zoals het toevoegen van een uitsparing of dempend materiaal rond het gebied van de neuroma, om de druk en wrijving te verminderen.
  5. Advies over activiteiten en beweging: Een podoloog kan advies geven over aangepaste activiteiten en bewegingspatronen om verdere irritatie van de zenuw te voorkomen.

Het is belangrijk om een juiste diagnose te krijgen van een medische professional voordat er een behandelplan wordt opgesteld. Als je vermoedt dat je een neuroma of een vergelijkbare aandoening hebt, raadpleeg dan een registerpodoloog, fysiotherapeut, osteopaat of een andere gekwalificeerde zorgverlener voor een grondige evaluatie en gepaste zorg.

Vaak gestelde vragen:

Hoewel Joplin’s Neuroma hinderlijk kan zijn, wordt het over het algemeen niet als gevaarlijk beschouwd. Doordat de aandoening problemen kan geven met lopen, wat op zijn beurt klachten kan geven hogerop in het lichaam – denk aan enkels, knieën, heupen rug of zelfs nek – is het echter belangrijk om tijdig professioneel advies in te winnen.

In sommige gevallen kan Joplin’s Neuroma vanzelf verbeteren, vooral met de juiste schoenkeuze en rust. Toch is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een passende behandeling.

Een schoenmaker of registerpodoloog kan schoenen aanpassen door de knobbel van het grote teengewricht meer ruimte te geven, wat kan helpen om druk te verminderen. Tevens kan de registerpodoloog advies geven over schoenen en hoe deze te veteren.

Ja, podologie biedt verschillende niet-chirurgische behandelingsopties, waaronder op maat gemaakte zolen, schoenaanpassingen en schoenadvies.

Als je aanhoudende pijn of ongemak ervaart aan de binnenkant van de grote teen, is het verstandig om een registerpodoloog te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.