Ischias

Ischias is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn die uitstraalt van de onderrug naar de bil en het been. Het wordt veroorzaakt door irritatie of compressie van de ischiaszenuw, die zich uitstrekt van de lumbale wervelkolom tot aan de voet. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandeling van ischias bespreken.

Oorzaken van Ischias

Ischias wordt meestal veroorzaakt door een beknelde of ontstoken ischiaszenuw. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Hernia: een hernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen, waaronder de ischiaszenuw.
 • Spierverrekkingen of -verstuikingen: dit kan optreden als gevolg van overmatige fysieke activiteit, wat kan leiden tot irritatie of compressie van de ischiaszenuw.
 • Spinaal stenose: dit is een aandoening waarbij de ruimte in het wervelkanaal vernauwd is, waardoor druk op de ischiaszenuw ontstaat.
 • Degeneratieve aandoeningen: dit omvat aandoeningen zoals artrose en osteoporose, die kunnen leiden tot compressie van de ischiaszenuw.

Symptomen van Ischias

De meest voorkomende symptomen van ischias zijn:

 • Pijn in de onderrug, bil en het been: deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan scherp of brandend aanvoelen.
 • Gevoelloosheid of tintelingen: dit kan optreden in de bil, het been of de voet.
 • Verminderde kracht: sommige mensen kunnen moeite hebben met lopen of het tillen van objecten vanwege verminderde kracht in het getroffen been.

Behandeling van Ischias

De behandeling van ischias hangt af van de oorzaak van de aandoening. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Rust en pijnverlichting: rust en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, kan helpen om de symptomen te verminderen. Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen ook worden voorgeschreven om de pijn te verlichten.
 • Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren rond de rug en het been, waardoor de druk op de ischiaszenuw wordt verminderd.
 • Osteopathie of chiropractie: deze alternatieve therapieën kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het herstellen van de bewegingsvrijheid.
 • Injecties: corticosteroïdinjecties kunnen worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten.
 • Chirurgie: in ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de druk op de ischiaszenuw te verminderen. Dit wordt meestal alleen overwogen als andere behandelingen onvoldoende effect hebben.

Wat kan een registerpodoloog doen bij inschias?

Een registerpodoloog is een voetspecialist die zich bezighoudt met het voorkomen en behandelen van klachten die voortkomen uit de stand en functie van de voeten. Bij ischias kan een registerpodoloog verschillende behandelingen aanbieden, afhankelijk van de oorzaak en symptomen van de aandoening.

Een registerpodoloog kan bijvoorbeeld:

 1. Een voetonderzoek uitvoeren om te beoordelen of de stand en functie van de voeten bijdragen aan de ischiasklachten.
 2. Zooltherapie of inlegzolen aanbieden om de druk op de voeten te verminderen en de stand van de voeten te corrigeren. Dit kan helpen om de druk op de ischiaszenuw te verminderen en de klachten te verlichten.
 3. Advies geven over houding en beweging om overbelasting van de rug en benen te voorkomen en de klachten te verminderen.
 4. Samenwerken met andere zorgverleners, zoals osteopaten, fysiotherapeuten, om de behandeling van ischias te optimaliseren.

Het is belangrijk om op te merken dat een registerpodoloog geen medische diagnose kan stellen of medische behandeling kan voorschrijven. Als de ischiasklachten ernstig zijn of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor verdere diagnose en behandeling. Een registerpodoloog kan echter een waardevolle bijdrage leveren aan de behandeling van ischias door middel van gerichte voetzorg.