Holvoet

Een holvoet, ook wel pes cavus genoemd, is een aandoening waarbij de voetboog bijzonder hoog of hol is. Het kan mensen van elke leeftijd treffen en één of beide voeten kunnen beïnvloed worden. Door de hoge boog wordt het gewicht op de voet niet gelijkmatig verdeeld, waardoor pijn, instabiliteit en andere symptomen kunnen ontstaan.

Oorzaak

De precieze oorzaak van een holvoet is moeilijk te bepalen, maar het kan het gevolg zijn van een neurologische aandoening of een genetische afwijking. Het kan ook ontstaan door aandoeningen zoals cerebrale parese, klompvoet, hernia, ziekte van Charcot-Marie-Tooth, spina bifida, polio, spierdystrofie of een beroerte.

Klachten

Symptomen van een holvoet zijn onder andere een duidelijk hoge voetboog, pijn, instabiliteit, scherpe hiel, weinig gewicht op het middelste deel van de voet, pronatie (binnenwaartse rollen van de hiel en val van de voorvoet), omgekrulde tenen en een strakke achillespees. Holvoet kan ook leiden tot complicaties zoals gewrichtsboogontsteking, scheenbeenontsteking, hielpijn, Achillespeesproblemen, voetpeesontsteking of hielspoor.

Behandeling

Een holle voet is als de voet niet op de juiste manier staat. Dit betekent dat het gewicht van je lichaam niet gelijkmatig over de voet verdeeld wordt, wat meer pijn kan veroorzaken in het lichaam. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om het beter te maken:

  • Loop niet op harde ondergronden.
  • Draag schoenen die goed ondersteunen en schokken opvangen. Het is het beste als ze op maat gemaakte podotherapeutische inlegzolen hebben.
  • Vraag aan een fysiotherapeut, osteopaat of registerpodoloog om zachte oefeningen te doen die de pezen onder de voet kunnen ontspannen. Dit kan helpen door het versterken van de kleine spieren onder de voet de druk op de pezen te verlichten.
  • In zeldzame gevallen, kan het nodig zijn om een operatie te doen.

Wat kan een registerpodoloog doen bij een holvoet?

Een registerpodoloog is een specialist in het behandelen van voetproblemen en kan u helpen bij de behandeling van een holvoet. Hieronder staan enkele dingen die een registerpodoloog kan doen:

  1. Voetonderzoek: De registerpodoloog zal een grondig onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de holvoet vast te stellen en om te bepalen welke behandeling het beste is.
  2. Op maat gemaakte Podotherapeutische zolen: De registerpodoloog kan op maat gemaakte steunzolen aanmeten die de voet correct uitlijnen en de druk op de voet verminderen.
  3. Advies over schoenen: De registerpodoloog kan u advies geven over welke schoenen u het beste kunt dragen om de holvoet te verminderen, bijvoorbeeld schoenen met een goede ondersteuning en schokabsorberend vermogen.
  4. Oefeningen en behandelingen: De registerpodoloog kan u oefeningen en behandelingen aanbieden die gericht zijn op het verminderen van de druk op de voet en het versterken van de spieren.