Hielspoor

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening en kan leiden tot ernstige pijn en beperkingen in het dagelijks leven. Hielspoor is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en ontsteking in de hiel. Het is veroorzaakt door overbelasting van de pezen en spieren in de hiel, waardoor ze verharden en uiteindelijk uitstulpingen veroorzaken.

Symptomen van hielspoor

De meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn pijn en ontsteking in de hiel, vooral bij het opstaan ​​’s ochtends of na een lange periode van rust.
Andere symptomen zijn:

 • Pijn bij het lopen of staan.
 • Stijfheid in de hiel.
 • Verminderde bewegingsvrijheid.

Oorzaken van hielspoor

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot hielspoor, waaronder:

 • Overbelasting van de pezen en spieren in de hiel.
 • Gewichtstoename.
 • Zwangerschap.
 • Leeftijd.
 • Ziekten zoals artritis.
 • Standaard voeten of abnormale voetstand.

Symptomen van hielspoor

De meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn pijn en ontsteking in de hiel, vooral bij het opstaan ​​’s ochtends of na een lange periode van rust.
Andere symptomen zijn:

 • Pijn bij het lopen of staan.
 • Stijfheid in de hiel.
 • Verminderde bewegingsvrijheid.

Oorzaken van hielspoor

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot hielspoor, waaronder:

 • Overbelasting van de pezen en spieren in de hiel.
 • Gewichtstoename.
 • Zwangerschap.
 • Leeftijd.
 • Ziekten zoals artritis.
 • Standaard voeten of abnormale voetstand.

Behandeling van hielspoor

Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar voor hielspoor, waaronder:

 • Rust: Het is belangrijk om uw voeten rust te geven en te voorkomen dat u ze overbelast.
 • Icing: Gebruik een koude kompres of ijspakking om de ontsteking te verminderen.
 • Medicijnen: Over-the-counter pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
 • Schoenen en therapeutische zolen: Aanpassingen aan schoenen en  podotherapeutische zolen kunnen helpen bij het verlichten van de druk op de hiel en het voorkomen van overbelasting.

Oefeningen voor hielspoor

Er zijn een aantal oefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van klachten van hielspoor, waaronder:

 1. Strekking van de kuitspieren: Dit is een eenvoudige oefening die u kunt uitvoeren door op een trap te gaan staan met uw hiel uitstekend over de rand en vervolgens uw tenen naar beneden te duwen.
 2. Oefeningen met een foamrol: U kunt deze oefeningen uitvoeren door uw voet over een foamrol te rollen en vervolgens te strekken en buigen van de tenen.
 3. Tennisbalmassage: Dit is een eenvoudige oefening waarbij u uw voet op een tennisbal plaatst en deze vervolgens heen en weer beweegt, waardoor u de spanning in de spieren en het weefsel vermindert.
 4. Oefeningen voor de voetboog: Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren en het verbeteren van de flexibiliteit van de voetboog.

Het is belangrijk om te weten dat oefeningen die geschikt zijn voor één persoon niet noodzakelijkerwijs geschikt zijn voor iemand anders, dus het is altijd het beste om uw specifieke klachten met een registerpodoloog of een fysiotherapeut te bespreken voordat u begint met

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan mensen met klachten van een hielspoor helpen door middel van specifieke behandeltechnieken en oefeningen. Een fysiotherapeut zal eerst een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de oorzaak van de klachten te identificeren en vervolgens een behandelplan opstellen.

De fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en stretching-oefeningen voorschrijven om de spieren en het weefsel rond de hielspoor te versterken en te verbeteren. Deze oefeningen kunnen helpen om de spanning in de spieren en het weefsel rond de hielspoor te verminderen en de bewegingen van de voet, het bekken, de knieën, het heupgewricht en andere gewrichten in het lichaam te verbeteren.

De fysiotherapeut kan ook aanbevelingen doen voor veranderingen in de leefstijl, zoals het dragen van geschikte schoenen en het vermijden van bepaalde activiteiten die de klachten kunnen verergeren. In sommige gevallen kan de fysiotherapeut ook manuele technieken toepassen om de spieren en het weefsel rond de hielspoor te behandelen en te versterken.

Het is belangrijk om te weten dat elke persoon uniek is en dus ook unieke behoeften heeft. Een fysiotherapeut zal daarom een specifiek behandelplan opstellen voor elke persoon, afgestemd op zijn of haar specifieke klachten en behoeften. Als u overweegt om een fysiotherapeut te bezoeken voor uw klachten van een hielspoor, is het altijd het beste om eerst uw huisarts te raadplegen.

Osteopathie

Een osteopaat kan mensen met klachten van een hielspoor helpen door middel van specifieke behandeltechnieken en oefeningen. Een osteopaat kan de oorzaak van de klachten identificeren en deze vervolgens behandelen door de bewegingen van de voet, het bekken, de knieën, het heupgewricht en andere gewrichten in het lichaam te verbeteren. Dit helpt om de spanning in de spieren en het weefsel rond de hielspoor te verminderen.

De osteopaat kan ook specifieke oefeningen en stretching-oefeningen voorschrijven om de spieren en het weefsel rond de hielspoor te versterken en te verbeteren. Daarnaast kan de osteopaat ook aanbevelingen doen voor veranderingen in de leefstijl, zoals het dragen van geschikte schoenen en het vermijden van bepaalde activiteiten die de klachten kunnen verergeren.

Het is belangrijk om te weten dat elke persoon uniek is en dus ook unieke behoeften heeft. Een osteopaat zal daarom een specifiek behandelplan opstellen voor elke persoon, afgestemd op zijn of haar specifieke klachten en behoeften.

Preventie van hielspoor

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om hielspoor te voorkomen, waaronder:

 1. Houd uw gewicht onder controle.
 2. Draag comfortabele, goed ondersteunende schoenen.
 3. Voer regelmatig oefeningen uit om de spieren en pezen in de voet en benen te versterken.
 4. Vermijd het dragen van hoge hakken.
 5. Neem regelmatige pauzes als u veel staat of loopt.

Conclusie

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ontsteking in de hiel veroorzaakt. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken en symptomen zijn en hoe hielspoor te behandelen en te voorkomen. Door de juiste behandelmethoden en preventiestappen te nemen, kunt u de pijn en ontsteking verminderen en uw levenskwaliteit verbeteren.

Wat kan de registerpodoloog betekenen bij hielspoor?

Een registerpodoloog kan mensen met klachten van hielspoor helpen door middel van specifieke behandeltechnieken en podotherapeutische  aanpassingen. Een registerpodoloog is gespecialiseerd in de behandeling van voet- en beenaandoeningen en heeft daarom specifieke kennis en ervaring met hielspoor.

Een registerpodoloog zal eerst een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de oorzaak van de klachten te identificeren en vervolgens een behandelplan opstellen. Dit kan onder andere het aanpassen van schoenen, het gebruik van tapetechnieken, het toepassen van bijvoorbeeld dry needling of het maken van individuele podotherapeutische zolen, bevatten.

Een registerpodoloog kan ook specifieke oefeningen en stretching-oefeningen voorschrijven om de spieren en het weefsel rond de hielspoor te versterken en te verbeteren. Deze oefeningen kunnen helpen om de spanning in de spieren en het weefsel rond de hielspoor te verminderen en de bewegingen van de voet, het bekken, de knieën, het heupgewricht en andere gewrichten in het lichaam te verbeteren.

Het is belangrijk om te weten dat elke persoon uniek is en dus ook unieke behoeften heeft. Een registerpodoloog zal daarom een specifiek behandelplan opstellen voor elke persoon, afgestemd op zijn of haar specifieke klachten en behoeften.