Hallux valgus

Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening waarbij de grote teen uitwaarts wijst. Door de standverandering kan er een bobbel aan de binnenzijde van de voet ontstaan. Deze bobbel wordt ook wel “bunion” genoemd en kan pijnlijk en vervelend zijn.

Oorzaak

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van Hallux valgus, waaronder:

 1. Erfelijkheid: Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor de aandoening.
 2. Schoenen: Het dragen van nauwe, oncomfortabele schoenen met hoge hakken of te smalle neuzen kan leiden tot Hallux valgus.
 3. Leeftijd: Met het verstrijken van de tijd kunnen de voeten uitzetten, waardoor de grote teen uitwaarts wijst.
 4. Voetenstand: Bij het naar binnen hangen van de enkel en voet, kan extra druk op de grote teen een standsverandering versterken.
 5. Overgewicht: Het dragen van te veel gewicht op de voeten kan de kans op Hallux valgus vergroten.

Gevolgen

Een Hallux valgus kan pijn, zwelling, roodheid en ongemak veroorzaken in de grote teen en de voet. Dit kan leiden tot moeite met het lopen en dragen van schoenen. Bovendien kan de aandoening het uiterlijk van de voeten veranderen en het zelfvertrouwen beïnvloeden.

Behandelopties

Mogelijke behandeling van Hallux Valgus Er zijn verschillende behandelingsopties voor Hallux valgus, waaronder:

 1. Oefeningen: Specifieke oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit van de grote teen en de voeten.
 2. Schoenen en podotherapeutische inlays: Het dragen van comfortabele schoenen met brede neuzen en het gebruik van steunzolen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ongemak.
 3. Medicijnen: Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen bij het verzachten van pijn en ongemak.
 4. Chirurgie: In ernstige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn om de grote teen terug te plaatsen in de juiste positie.

Hallux valgus is een vervelende aandoening, maar er zijn veel behandelingsopties beschikbaar. Het is handig om bij klachten te handelen en een registerpodoloog of een arts te raadplegen, zodat u op tijd de juiste behandeling kunt krijgen.

Wat kan een registerpodoloog doen bij een hallux valgus?

Een registerpodoloog is een professional die is opgeleid om aandoeningen van de voeten te diagnosticeren en behandelen. Bij een hallux valgus zal een registerpodoloog de volgende behandelingen kunnen uitvoeren:

 1. Oefentherapie: De podoloog kan specifieke oefeningen aanbevelen om de beweeglijkheid en kracht van de grote teen en de voeten te verbeteren.
 2. Schoenenadvies en inlegzolen: De podoloog kan comfortabele schoenen met juiste pasvorm en individuele podotherapeutische zolen aanbevelen die de druk op de grote teen verminderen en pijn en ongemak verzachten.
 3. Taping: De podoloog kan taping toepassen om de positie van de grote teen te corrigeren en pijn en ongemak te verzachten.
 4. Medicatie: De podoloog kan pijnstillers en ontstekingsremmende medicatie aanbevelen om pijn en ongemak te verminderen.
 5. Multidisciplinair samenwerken: De podoloog werkt veelal samen met fysiotherapeuten en osteopaten om samen met u te werken aan een optimale houding en beweging om klachten aan de voeten te voorkomen of te verminderen.
 6. Medisch overleg: In ernstige gevallen kan de podoloog met u en eventueel met een orthopedisch chirurg overleggen over een mogelijke chirurgische ingreep.

Een registerpodoloog is een belangrijke professional die u kan helpen bij de behandeling van hallux valgus. Het is belangrijk om snel hulp te zoeken als u last heeft van deze aandoening, zodat u op tijd de juiste behandeling kunt krijgen.