Haglundse exostose

Haglundse exostose is een aandoening waarbij er een knobbel of vergroting ontstaat aan de achterkant van de hiel. Deze knobbel kan pijn veroorzaken bij het dragen van schoenen en tijdens het lopen.

Oorzaak

Er is geen specifieke oorzaak bekend voor de ontwikkeling van een Haglundse exostose. Sommige wetenschappers geloven echter dat de aandoening verband houdt met een overmatige druk op de hiel, bijvoorbeeld door het dragen van schoenen met harde hakken. Andere factoren, zoals overgewicht en familieanamnese, kunnen ook een rol spelen.

Gevolgen

De belangrijkste gevolgen van een Haglundse exostose zijn pijn en ongemak in de hiel. Dit kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, zoals het niet kunnen lopen of het dragen van comfortabele schoenen. In sommige gevallen kan de exostose ook leiden tot peesontsteking en bewegingsbeperkingen.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor Haglundse exostose, afhankelijk van de ernst van de aandoening. In milde gevallen kan het dragen van schoenen met een bredere hiel en het vermijden van harde hakken helpen bij het verminderen van pijn en ongemak. In ernstigere gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de knobbel te verwijderen.

In conclusie is Haglundse exostose een aandoening die pijn en ongemak kan veroorzaken aan de hiel. Hoewel de exacte oorzaak niet bekend is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder het dragen van comfortabele schoenen en, in ernstige gevallen, chirurgische ingrepen. Als u last heeft van pijn in de hiel, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat kan een registerpodoloog doen bij een Haglundse exostose?

Een registerpodoloog is een specialist in de behandeling van voetproblemen en kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van Haglundse exostose. De volgende zaken zijn een aantal dingen die een podoloog kan doen om te helpen bij deze aandoening:

  1. Diagnose: Een podoloog kan de diagnose stellen door een grondige inspectie van de voet en de hiel te verrichten. Hierbij zal de podoloog ook rekening houden met andere mogelijke oorzaken van pijn in de hiel.
  2. Podotherapeutische inlays: De podoloog kan orthopedische inlays aanbevelen om de druk op de hiel te verminderen en de pijn te verzachten.
  3. Oefeningen: De podoloog kan specifieke oefeningen aanbevelen om de hiel en het been te versterken en te helpen bij het verminderen van pijn.
  4. Schoenen en steunzolen: De podoloog kan aanbevelen om schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden aan de hiel en het been. Hij of zij kan ook individuele podotherapeutische inlays aanmeten om de druk op de hiel te verminderen.
  5. Verwijzing naar een arts: In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de Haglundse exostose te verwijderen. In dergelijke gevallen kan de podoloog u verwijzen naar een arts voor verdere evaluatie en behandeling.

Een registerpodoloog is een belangrijke hulp bij het verminderen van pijn en ongemak bij Haglundse exostose. Het is belangrijk om regelmatig een afspraak te maken met een podoloog voor een grondige inspectie van de voeten en het verkrijgen van de juiste behandeling en advies.