Gebruikersinformatie therapiezolen

U heeft van ons een paar therapiezolen ontvangen welke zijn gemaakt naar aanleiding van uw klachten en onze bevindingen.

Deze therapiezolen kunnen gemaakt zijn voor:

  • Het ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet.
  • Het verbeteren van de bewegelijkheid van de voet, bekken en benen, romp en houding.
  • Het corrigeren van de houding.
  • Het verminderen van druk (pijn) en beschermen van de voet.

Elk paar zolen is specifiek gemaakt voor uw situatie.

Onze therapiezolen zijn opgebouwd uit een kunststof of kurkmateriaal welke duurzaam en licht van gewicht zijn. De zolen zijn afgedekt met een afdekmateriaal afhankelijk van de toepassing van de zool. Bij de keuze van het zool- en afdekmateriaal kunnen wij gehouden zijn aan bestaande regelgeving. Wanneer dit bij u van toepassing is, is dit tijdens het aanmeten met u besproken.

Schoenen voor uw therapiezolen

U kunt uw zolen in principe in elk type schoen dragen, maar niet alle schoenen zijn geschikt voor steunzolen. Om op de juiste manier gebruik te kunnen maken van uw steunzolen, dienen uw schoenen aan de volgende eisen te voldoen:

  • Een juiste lengtemaat.
  • Een juiste breedtemaat.
  • Een stevige hielkap (contrefort). Dit is de versteviging aan de achterzijde van de schoen.
  • Uitneembare binnenzool.
  • De binnenzool moet vlak zijn.
  • Een maximum hakhoogte van 4 cm. Daarboven wordt het therapeutisch effect sterk verminderd.
  • Een brede hak wat zorgt voor een stabiel draagvlak.
  • De schoen moet goed vastzitten aan de voet. Bij voorkeur met een vetersluiting.
  • Pas op met een zachte loop en/of tussenzool. Hierdoor kunt u makkelijk schuin gaan lopen en werken u zolen niet zoals de bedoeling is.
  • Als u twijfelt of uw schoen geschikt is, neem dan contact met ons op om uw schoen te laten controleren.

Het plaatsen van de therapiezolen in de schoenen

De zolen worden in je schoenen gedragen (let op: er is verschil tussen de linker- en de rechterzool). Voor een goede werking zijn de volgende punten belangrijk om op te letten:

  • Het is belangrijk dat u zolen goed vlak in uw schoenen liggen. Zit er een verhoging of een losse zool in uw schoen, haal deze er dan uit. Op deze manier komt de werking van de zolen het best tot zijn recht en blijft er voldoende ruimte in uw schoenen voor de therapiezolen.
  • De therapiezolen mogen niet schuiven in de schoenen. Als dit wel zo is terwijl uw schoen goed vast zit, dan moet u contact opnemen met ons.
  • Het verdient aanbeveling uw zolen de gehele dag te dragen. De (lichte) afdeklaag zal door het gebruik kunnen verkleuren. Dit is normaal.
  • Ga niet zelf aan uw zolen knippen of lijmen. Als de therapiezool die u van ons heeft gekregen niet goed past of loslaat neem dan contact met ons op.
  • Neem bij vragen of twijfel contact met ons op.

In gebruik nemen van uw zolen

U heeft een nieuw paar zolen ontvangen van uw behandelaar. In principe zijn deze voor u passen in de schoen gemaakt of er is met u een afspraak gemaakt hoe u omgaat met deze nieuwe zolen in uw schoenen.

Indien u al eerder op zolen heeft gelopen de afgelopen tijd, zal het wennen aan uw nieuwe zolen vergelijkbaar zijn aan het gaan gebruiken van nieuwe schoenen. Het kan nog wat onwennig voelen, maar dit gevoel zal vrij snel overgaan in een gewenning.

Als u onze therapiezolen voor het gaat dragen kan dit nog onwennig aanvoelen, dit is volkomen normaal.

In principe kunt u direct op uw zolen blijven lopen. Mocht u ervaren dat het lopen op zolen tot vervelende vermoeide voeten en/of benen leidt, dan kunt u er voor kiezen om de tijdsduur van lopen op de therapiezolen rustig op te bouwen. Dit kan op de volgende manier;

  • dag 1: 1 uur, dag 2: 2 uur, dag 3: 3 uur etc.
    Bouw dit verder uit totdat u uw therapiezolen de hele werkdag kunt blijven dragen.

Werking

Doordat de stand of beweging van de voet wijzigt, kan er ongemak ontstaan aan zowel voeten, benen als rug. Dit ongemak kan enkele uren of dagen duren. Dit is therapieafhankelijk. Het ene zooltype is gemaakt om houding te verbeteren, het andere om bijv. comfortabele redenen.

De meest voorkomende ongemakken zijn spierpijn in voeten, benen en rug, vervelend gevoel van hobbels onder voet van de therapiezolen en vermoeide voeten en benen. Blijven de genoemde problemen zich meer dan 7 dagen voordoen neemt u dan contact met ons op.

Wanneer moet u contact met ons opnemen:

  • Bij pijn of irritatie onder de voeten door de therapiezolen (u wilt niet steunen op de zool).
  • Bij blaarvorming als gevolg van lopen op de therapiezolen.
  • Bij aanhoudende spierpijn, zonder verbetering (normaal duurt spierpijn 1-3 dagen).
  • Bij onverklaarbare huidreactie onder de voet, daar waar u contact maakt met de zool.
  • Bij andere onverklaarbare reacties die zijn ontstaan na het in gebruik nemen van de therapiezolen, welke niet lijken te verdwijnen.
  • Indien u nog met vragen zit t.a.v. u behandeling en/of twijfelt.

Alleen voor u

De zolen zijn voor u individueel gemaakt en mogen dus alleen door u gedragen worden. Als iemand anders de therapiezolen gaat dragen, zou dit kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Voor klachten ontstaan uit niet goed of oneigenlijk gebruik van de therapiezolen zal Podocentrum Heerhugowaard geen verantwoordelijkheid aanvaarden.

Onderhoud van uw therapiezolen

Voor het goed mogelijk functioneren en garanderen van de gebruiksduur van de therapiezolen, dient u rekening te houden met de volgende punten.
Uw therapiezolen mogen:

  • Niet overmatig nat worden (regelmatig wisselen bij zweetvoeten, niet in de wasmachine, niet in het water). Worden de therapiezolen toch nat, laat deze dan drogen in een normaal verwarmde ruimte.
  • Niet overmatig verhitten (niet op de kachel leggen of boven andere warmtebronnen om te laten drogen, niet achter een raam in de volle zon laten drogen, niet in de auto op een warme dag bewaren, niet in de wasdroger, niet in de wasmachine, niet in magnetron).
  • Niet te lang blootstellen aan UV-straling (bewaren in het volle zonlicht).

Dit bekort de sterk gebruiksduur van de therapiezolen. De therapiezolen kunnen dan hard worden, krullen en/of breken.

Gebruiksduur, controle & garantie

Gebruiksduur

Uw therapiezolen zijn gebruiksvoorwerpen en kunnen door gebruik minder gaan functioneren en het bovendek kan bij gebruik verkleuren. De therapiezolen gaan bij normaal gebruik minimaal 1 jaar mee. Deze gebruiksduur is wel afhankelijk van het doel en van de omstandigheden waaronder de zolen gebruikt worden. De schoenen waarin uw therapiezolen worden gedragen zijn eveneens van invloed op de gebruiksduur.

Controle

Voor het goed blijven functioneren van uw therapiezolen ontvangt u in principe van ons na een jaar schriftelijk een oproep voor controle via de bij ons bekende adresgegevens. Podocentrum Heerhugowaard adviseert u om hier gebruik van te maken.
Tijdens deze controle wordt gekeken of de therapiezolen nog functioneel zijn voor hun beoogde doel. Afhankelijk van de bevindingen tijdens een jaarcontrole kan er een advies gegeven worden voor een nieuwe jaarcontrole, eventueel een aanpassing gemaakt worden voor optimalisering van uw therapiezolen of bij onvoldoende werking advies voor vernieuwing van de bestaande zolen. Voor de jaarcontrole worden wel consultkosten in rekening gebracht.
Indien u een oproep van ons ontvangt en wenst geen gebruik te maken van de controle, dan verzoeken wij u om dit aan ons door te geven. Als wij geen reactie van u ontvangen wordt u een jaar later nogmaals opgeroepen voor controle. Bij uitblijven van een reactie op de tweede oproep wordt u niet meer verder opgeroepen.

Garantie

U heeft 3 maanden garantie op het materiaal. Bij gebreken in deze periode wordt de zool gedeeltelijk of geheel vervangen. Uw therapiezolen zijn een gebruiksartikel welke aan slijtage onderhevig is, dit heeft dus invloed op u materiaal. Indien u twijfelt en/of problemen ervaart met het materiaal van de therapiezool, neem dan contact met ons op voor inspectie.
Indien uw afdekmateriaal loslaat van uw therapiezool, neem dan contact met ons op om het afdekmateriaal opnieuw vast te laten zetten. Dit verlengt de levensduur van uw therapiezolen.

Wat te doen bij incidenten

We verzoeken u om ernstige incidenten die verband houden met het gebruik van uw hulpmiddel, direct aan ons, Podocentrum Heerhugowaard en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd te melden.