Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische pijnstoornis die gekenmerkt wordt door wijdverspreide pijn en stijfheid in het lichaam. De precieze oorzaak van fibromyalgie is onbekend, maar er wordt gedacht dat een combinatie van genetische, hormonale en psychologische factoren een rol speelt.

Gevolgen

De gevolgen van fibromyalgie kunnen variëren van mild tot ernstig. Veel mensen met fibromyalgie hebben ook andere symptomen zoals vermoeidheid, slaapstoornissen, angst en depressie. Bovendien kan fibromyalgie leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, waardoor mensen minder actief kunnen zijn en hun werk- en sociale leven kunnen beïnvloeden.

Behandelopties

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor mensen met fibromyalgie. De meest voorkomende behandelingen zijn pijnbestrijding, fysiotherapie, oefentherapie en psychologische ondersteuning. Sommige mensen vinden ook verlichting door het gebruik van alternatieve behandelingsmethoden zoals acupunctuur, massage en osteopathie.

Er zijn ook medicijnen beschikbaar voor de behandeling van fibromyalgie, zoals pijnstillers, antidepressiva en slaapmiddelen. Deze medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en verbeteren van de slaap.

Het is belangrijk om te weten dat fibromyalgie nog niet te genezen is, maar wel behandeld kan worden. Het is daarom belangrijk om een ​​multidisciplinaire aanpak te volgen met behulp van een arts, registerpodoloog, fysiotherapeut en psycholoog. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl te behouden, om verdere complicaties te voorkomen.

Hoe kan een registerpodoloog helpen bij fibromyalgie?

Een registerpodoloog kan helpen bij fibromyalgie door pijnklachten in de voeten en benen te verminderen. Dit kan gedaan worden door middel van podotherautische  inlegzolen  die de druk op bepaalde gebieden van de voet verminderen. Deze zolen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de houding en het verminderen van spanning in de spieren en gewrichten.

Een podoloog kan ook adviseren over schoenen die geschikt zijn voor mensen met fibromyalgie en kan aanpassingen aan de schoenen maken om drukpunten te verminderen. Bovendien kan een podoloog ook massage- en stretchingtechnieken aanbevelen om spierpijn te verminderen.

Het is belangrijk om te weten dat fibromyalgie een complexe aandoening is en dat een podoloog maar een onderdeel is van een multidisciplinair behandelteam. Een registerpodoloog zal dus samenwerken met andere zorgverleners zoals een huisarts, fysiotherapeut, of reumatoloog om de best mogelijke behandeling te bieden voor de patiënt.

Fybromialgie