Eelt aan de voeten

Eelt is een harde, dikke huid die zich vormt op de voeten als gevolg van wrijving of druk. Het is een veelvoorkomend probleem en kan zich voordoen op elk deel van de voeten, waaronder de hielen, bal van de voet en tenen.

Oorzaak

De oorzaak van eelt is vaak het dragen van oncomfortabele of niet-passende schoenen, die druk uitoefenen op bepaalde delen van de voeten. Ook een afwijkende stap of stand, zoals platvoeten of overpronatie, kan bijdragen aan de vorming van eelt. Andere factoren die bijdragen aan eelt zijn ouderdom, diabetes, en een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.

Klachten

Eelt kan leiden tot pijn, irritatie, en ongemak als de harde huid tegen de schoenen drukt. Het kan ook leiden tot kloven (pijnlijke scheurtjes in het eelt), likdoorns en infecties.

Eelt aan voeten

Wat kan de registerpodoloog voor u doen bij eelt aan de voet?

Een registerpodoloog kan advies geven over schoenen en het dragen van podotherapeutische inlegzolen om druk op bepaalde delen van de voeten te verminderen en het herstel van de voeten te bevorderen. Ook kan er gekeken worden naar de oorzaak van de eeltvorming, zoals afwijkende voetstand of gewrichtsproblemen en hier eventueel verdere behandeling voor geven. Als er sprake is van een veranderd looppatroon, kan de registerpodoloog, samen met de fysiotherapeut, u adviseren en eventueel trainen om dit te verbeteren.

Bij gewrichtsproblemen, kan de registerpodoloog u eventueel verwijzen naar de osteopaat om, samen met u,  te kijken of uw gewricht verder te verhelpen zijn.

Daarnaast kunnen veel podologen ook helpen bij het behandelen van eelt door het geven van een voetbehandeling waarbij de harde huid wordt verwijderd van de voet. Podologen die dit niet zelf doen werken meestal samen met een (medisch) pedicure. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede verzorging van de voeten na de behandeling, zoals het gebruik van een goede lotion of crème en het dragen van comfortabele, goed passende schoenen.

In sommige gevallen kan eelt een indicatie zijn voor onderliggende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, dus het is belangrijk om een registerpodoloog te raadplegen als je eelt hebt. Het voorkomen van voetklachten door drukplekken en/of wondjes is hierbij de belangrijkste insteek. Een podoloog kan je verdere informatie geven over de voetzorg bij eelt.