Doorgezakte voeten (“platvoeten”)

Doorgezakte voeten, ook wel platvoeten genoemd, zijn een soort van overmatige afrol van de voet, waardoor de voet plat op de grond staat. Dit kan leiden tot pijn in de voeten, benen, heupen en rug.

Oorzaak

De oorzaak van doorgezakte voeten kan verschillen. Sommige mensen hebben aangeboren platvoeten, terwijl anderen ontstaan krijgen als gevolg van overgewicht of obesitas, of door het dragen van oncomfortabele of slecht passende schoenen. Ook ouderdom, overmatig sporten of ziekten zoals reuma kunnen een rol spelen.

Klachten

De gevolgen van doorgezakte voeten kunnen ernstig zijn. Pijn in de voeten, benen, heupen en rug zijn vaak het eerste symptoom. Andere symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, vermindering van de mobiliteit, knie- en enkelklachten, en soms zelfs rugpijn.

Behandelopties

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor doorgezakte voeten. Een van de meest effectieve behandelingen is het dragen van speciaal ontworpen podotherapeutische inlegzolen of steunzolen. Deze zorgen voor een juiste afrol van de voet en kunnen pijn verminderen. Oefentherapie kan ook helpen om de spieren en pezen rond de voeten te versterken. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn.

Een registerpodoloog kan helpen bij het diagnosticeren van doorgezakte voeten en het aanbevelen van de juiste behandeling. De podoloog kan speciaal aangepaste inlegzolen of steunzolen voorstellen, die helpen bij het verminderen van de druk op de voeten en het verbeteren van de afrol. Ook kan de podoloog oefeningen aanbevelen om de spieren en pezen rond de voeten te versterken.

Het is belangrijk om te weten dat een doorgezakte voet niet zomaar zal verdwijnen. Een behandeling is vaak nodig om de klachten te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Als u last heeft van pijn in de voeten of andere symptomen van doorgezakte voeten, is het raadzaam om een afspraak te maken met een registerpodoloog of arts voor een diagnose en behandelingsplan.

Wat kan een registerpodoloog betekenen voor doorgezakte voeten of platvoeten?

Een podoloog is een medisch professional die gespecialiseerd is in het behandelen van voetproblemen. Als u doorgezakte voeten of platvoeten heeft, kan een podoloog u helpen met de behandeling ervan. Ze kunnen een onderzoek doen om de oorzaak van uw probleem te achterhalen en u dan een behandelplan aanbieden, dat kan bestaan uit:
  • Oefeningen om de spieren en pezen in uw voeten te versterken;
  • Voetcorrectie-schoenen of -steunen om de juiste houding van de voet te ondersteunen;
  • Zooltjes die speciaal voor u gemaakt zijn om uw voeten meer ondersteuning te geven;