Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil, ook wel bekend als een limb-length discrepancy, is wanneer er een verschil in lengte is tussen de twee benen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals congenitale afwijkingen, letsel, infectie, of ziekte. Sommige mensen worden geboren met een beenlengteverschil, terwijl anderen het later in het leven ontwikkelen.

Klachten

Een beenlengteverschil kan leiden tot een aantal symptomen, zoals pijn in de heup, knie, enkel of voet, vermoeidheid, verminderde balans en coördinatie, en een verminderde mobiliteit. Het kan ook leiden tot scheefstand van het bekken, rugpijn en vermoeidheid en ongemak tijdens het lopen of staan.

Behandelopties

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor een beenlengteverschil, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het verschil. Een milde vorm van beenlengteverschil kan worden behandeld met podotherapeutische inlegzolen of schoenaanpssing. Voor meer ernstige gevallen, kan een orthopedische schoen een uitkomst bieden.

Fysiotherapie kan ook nuttig zijn om de spieren en gewrichten rond de heup, knie, enkel of voet te versterken en te verbeteren. Oefeningen kunnen helpen om de balans en coördinatie te verbeteren, en pijn te verminderen.

In sommige gevallen lijkt er of er sprake is van een beenlengte verschil, maar is dit niet het geval. Door specifieke gerichte oefeningen kan het “beenlengteverschil” hersteld worden. De ervaren registerpodologen van Podocentrum Heerhugowaard kunnen nagaan of dit in uw situatie ook zo is.

Het kan belangrijk zijn om een registerpodoloog of een arts te raadplegen als u vermoedt dat u een beenlengteverschil heeft, zodat de oorzaak kan worden vastgesteld en een gepaste behandeling kan worden voorgeschreven. Door de juiste behandeling te krijgen, kan een beenlengteverschil worden beheerst en kan de kwaliteit van leven worden verbeterd.

Wat kan een registerpodoloog doen bij een beenlengteverschil?

Een beenlengteverschil is een afwijking waarbij een van de benen van een persoon langer of korter is dan de andere. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een congenitale afwijking of een beschadiging van de groeiplaat. Een beenlengteverschil kan leiden tot problemen met de houding en de belasting van de gewrichten, zoals de rug, heupen, knieën en enkels.

Een podoloog kan helpen bij het beheren van een beenlengteverschil door middel van diverse behandelingsopties. Een van deze opties is het gebruik van een hakverhoging of -verlaging. Dit is een inlegzool die in de schoen wordt geplaatst om de benen op de juiste lengte te brengen. Hierdoor kan de houding verbeterd worden en kan de belasting van de gewrichten verminderd worden.

Daarnaast kan een podoloog ook advies geven over het dragen van geschikte schoenen en het aanpassen van de loopstijl. Dit kan helpen bij het verminderen van de belasting op de gewrichten en het verbeteren van de houding.

Het is belangrijk om te onthouden dat een beenlengteverschil niet altijd een eenvoudige oplossing heeft en dat het belangrijk is om regelmatig contact te hebben met een podoloog om de juiste behandeling te behouden. Het is ook aan te raden om een arts te raadplegen als er pijn of ongemak aanwezig is, om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende aandoeningen zijn.