Artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd. Artrose is slijtage van het kraakbeen in een gewricht. Slijtage is gebruikelijk bij ouderdom, maar bij artrose is de slijtage aan het kraakbeen overmatig.

Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Normaal is het kraakbeen glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.
Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt dus waarschijnlijk door andere veranderingen in en rond je gewricht.

Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Bij hevige artrose kunnen zichtbare en voelbare botuitstulpingen ontstaan aan de randen van het gewricht. Deze botuitstulpingen (in de medische taal osteofyten genoemd) maken bewegen moeilijker en vaak pijnlijk.

Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat ook pijn kan veroorzaken. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen pezen om het gewricht pijn.

Bij artrose kunt u last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht.
Artrose komt vooral voor in:

 • de heupen
 • de knieën
 • nek en onderrug
 • de vingers en de grote teen.

Artrose kan in 1 gewricht ontstaan, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen.

Misverstanden over artrose

Over artrose is vaak spraakverwarring over wat het is en wat het niet is. Of wat de oorzaak is. Hieronder lees je de bekendste misverstanden op een rijtje:
 • Misverstand 1: Artrose komt alleen bij ouderen voor.
  In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering. Dat is niet helemaal juist: ook jongere mensen kunnen artrose hebben.
 • Misverstand 2: Artrose is hetzelfde als ‘slijtage’.
  Ook dat klopt niet: er spelen allerlei, ook nog onbekende, factoren een rol bij het ontstaan van artrose.
 • Misverstand 3: Artrose is geen reumatische aandoening.
  Het kan zijn dat je bijvoorbeeld van je (huis-)arts te horen krijgt dat artrose geen reuma is. Dit klopt niet: artrose is een reumatische aandoening, alleen is het geen ontstekingsreuma. Ontstekingsreuma is een groep aandoeningen, waarvan reumatoïde artritis de meest voorkomende vorm is. Bij ontstekingsreuma staat de ontsteking van het gewricht meer op de voorgrond dan bij artrose. Ook is het klachtenpatroon van artrose anders dan dat van ontstekingsreuma. Ontstekingsreuma kan overigens op termijn wel leiden tot (ook) artrose.
 • Misverstand 4: Artrose is hetzelfde als botontkalking.
  Nee, ook dat klopt niet. Artrose is niet hetzelfde als botontkalking (of: ‘osteoporose’). Bij artrose is het kraakbeen in het gewricht aangedaan, terwijl bij botontkalking je botten steeds poreuzer worden.
Bron: ReumaNederland

Oorzaak van artrose

Ondanks veel onderzoek is onbekend wat de oorzaak van artrose is. Wel staat vast dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben op het krijgen van artrose zoals erfelijkheid, geslacht en overgewicht.

Erfelijke aanleg

Erfelijke aanleg speelt soms een rol bij het ontstaan van artrose. In de ene familie komt artrose meer voor dan in de andere familie. Als erfelijke aanleg meespeelt, krijg je relatief vaker artrose op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten.

Geslacht

Artrose komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Osteoartrose

Extra factoren die de kans op artrose vergroten

Er zijn een paar andere zaken die het risico op het krijgen van artrose vergroten:

 • leeftijd: artrose komt meer voor op hogere leeftijd maar kan ook voorkomen bij jongere mensen
 • overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
 • blessures: je hebt meer kans op artrose na een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond een gewricht
 • te zwaar sporten: sporten die je gewrichten sterk belasten zoals intensieve bal-, of vechtsport, wintersport of krachtsporten.
 • zware belasting: langdurig zwaar lichamelijk werk
 • ontstekingsreuma: een gewrichtsontsteking die veroorzaakt wordt door vormen van ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis (RA)
 • een aangeboren afwijking van je gewricht, bijvoorbeeld heupdysplasie

Hoe is het verloop verder met artrose?

Hoe artrose verloopt verschilt per persoon. De klachten kunnen vanzelf overgaan en wegblijven. Zelfs hardnekkige klachten kunnen soms na enkele weken nog verminderen. Meestal zijn de klachten wisselend. Perioden waarin de klachten verergeren en perioden waarin u minder klachten heeft, wisselen elkaar af. Als het kraakbeen eenmaal is veranderd, is dat meestal blijvend.

Bij ernstige artrose komt het voor dat het gewricht na verloop van tijd minder goed werkt. U kunt er dan minder goed mee bewegen. Oefenen blijft dan belangrijk.

Kijk voor deze en extra informatie over artrose ook bij:

Wat kan een registerpodoloog betekenen voor mensen bij klachten van artrose?

Een registerpodoloog kan aanzienlijke ondersteuning bieden aan mensen die klachten van artrose ervaren. Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die slijtage en pijn in de gewrichten veroorzaakt. Hoewel de podoloog geen directe behandeling voor artrose kan bieden, kan hij/zij wel bijdragen aan het verlichten van klachten en het verbeteren van de algehele mobiliteit en levenskwaliteit. Hier zijn enkele manieren waarop een registerpodoloog kan helpen:

 1. Voet- en looppatroonanalyse: De podoloog kan de voetstand en het looppatroon evalueren om eventuele onregelmatigheden te identificeren die kunnen bijdragen aan de gewrichtsslijtage en pijn als gevolg van artrose.
 2. Op maat gemaakte therapiezolen: De podoloog kan op maat gemaakte podotherapeutische zolen ontwerpen om de drukverdeling over de voeten te optimaliseren. Dit kan helpen om overbelasting van bepaalde gewrichten te verminderen en de algehele houding en loopstijl te verbeteren.
 3. Schoenadvies: Een registerpodoloog kan adviseren over het juiste schoeisel dat geschikt is voor mensen met artrose. Goede schoenen met demping en ondersteuning kunnen de impact op de gewrichten verminderen.
 4. Stabilisatie en balans: Door de voeten in een betere positie te plaatsen en de stabiliteit te verbeteren, kan de podoloog helpen om de druk op aangetaste gewrichten te verminderen en de beweging te vergemakkelijken.
 5. Loop- en bewegingspatrooncorrectie: De podoloog kan technieken aanleren om uw bewegingspatroon aan te passen en onnodige spanning op aangetaste gewrichten te verminderen.
 6. Advies en educatie: De podoloog kan voorlichting geven over het omgaan met artrose, activiteitenaanpassingen en oefeningen om de spieren rondom de gewrichten te versterken.

Hoewel een registerpodoloog niet in staat is om artrose te genezen, kan hun expertise bijdragen aan het verlichten van symptomen, het bevorderen van mobiliteit en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met deze aandoening. Het is belangrijk om samen te werken met een multidisciplinair team van gezondheidsprofessionals, waaronder reumatologen, fysiotherapeuten, osteopaten en orthopedisch specialisten, om een uitgebreide aanpak voor de behandeling van artrose te creëren.

Wat fysiotherapeut en osteopaat betekenen bij klachten van artrose?

Een fysiotherapeut en een osteopaat kunnen beide waardevolle bijdragen leveren aan de behandeling en het beheer van klachten van artrose. Hoewel ze verschillende benaderingen hebben, kunnen ze samenwerken om de symptomen te verlichten en de algehele mobiliteit en levenskwaliteit te verbeteren. Hier is hoe ze kunnen helpen:

Fysiotherapeut:

Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van musculoskeletale aandoeningen, waaronder artrose. Hier zijn enkele manieren waarop een fysiotherapeut kan helpen:

 1. Bewegingstherapie: Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren rondom de aangetaste gewrichten te versterken. Dit helpt de gewrichten te ondersteunen en verbetert de stabiliteit.
 2. Pijnmanagement: Fysiotherapeuten kunnen verschillende technieken gebruiken, zoals warmte- en koudetherapie, elektrische stimulatie en manuele therapie om pijn te verminderen en ontstekingen te beheersen.
 3. Mobilisatie en stretching: Fysiotherapeuten kunnen de mobiliteit van de gewrichten verbeteren door zachte manipulaties en rekoefeningen. Dit kan helpen om stijfheid te verminderen.
 4. Loop- en bewegingspatroonanalyse: Ze kunnen uw loop- en bewegingspatronen evalueren en corrigeren om de druk op aangetaste gewrichten te verminderen.
 5. Educatie: Fysiotherapeuten bieden educatie over het omgaan met artrose, het aanpassen van dagelijkse activiteiten en het uitvoeren van oefeningen thuis.

Osteopaat:

Een osteopaat richt zich op het herstellen van balans en mobiliteit in het lichaam. Bij klachten van artrose kan een osteopaat helpen op de volgende manieren:

 1. Diagnose en evaluatie: Een osteopaat zal het hele lichaam evalueren om te begrijpen hoe artrose de algehele balans heeft beïnvloed.
 2. Manuele therapie: Met zachte hands-on technieken kan een osteopaat de mobiliteit van gewrichten verbeteren en de doorbloeding stimuleren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn.
 3. Pijnverlichting: Osteopaten kunnen technieken toepassen om pijn en spanning in het getroffen gebied te verminderen.
 4. Algehele lichaamsbalans: Door het hele lichaam in balans te brengen, kan een osteopaat indirect de symptomen van artrose verminderen.
 5. Advies en zelfzorg: Osteopaten kunnen advies geven over zelfzorgtechnieken en houdingsverbeteringen die de symptomen van artrose kunnen verminderen.

Het is belangrijk om te overleggen met uw huisarts en andere medische professionals voordat u beslist welke behandeling het meest geschikt is voor uw situatie. Een combinatie van fysiotherapie en osteopathie kan een holistische aanpak bieden om de symptomen van artrose te beheren en de algehele gezondheid te bevorderen.