Artrose van de rug

Artrose van de rug, ook wel bekend als osteoartritis van de rug, is een aandoening waarbij de kraakbeen in de ruggewrichten afbreekt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en beperking van de mobiliteit. De oorzaak van artrose van de rug is vaak onbekend, maar er zijn een aantal factoren die het risico op deze aandoening kunnen verhogen.

Mogelijke oorzaken

Een van de belangrijkste oorzaken van artrose van de rug is ouderdom. Het kraakbeen in onze gewrichten wordt na verloop van tijd dunner en minder elastisch, waardoor het gevoeliger wordt voor beschadiging. Dit kan leiden tot artrose van de rug.

Overgewicht is ook een belangrijke risicofactor voor artrose van de rug. Extra gewicht leidt tot extra druk op de gewrichten, waardoor deze sneller kunnen slijten. Dit is vooral van toepassing op de rug, omdat de wervelkolom ondersteuning moet bieden aan het hele lichaam.

Erfelijkheid speelt ook een rol bij het ontwikkelen van artrose van de rug. Sommige mensen zijn genetisch vatbaarder voor de aandoening dan andere.
Er zijn ook bepaalde beroepen en activiteiten die het risico op artrose van de rug kunnen verhogen, zoals het werken in een baan waarbij veel wordt gedragen of geheven, of het doen van sporten waarbij veel wordt gedraaid of gebogen.

De gevolgen van artrose van de rug kunnen ernstig zijn. Pijn en stijfheid in de rug kunnen leiden tot beperkingen in de mobiliteit en een afname van de kwaliteit van leven. In sommige gevallen kan artrose van de rug zelfs leiden tot invaliditeit.

Behandelopties

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor artrose van de rug. Een van de eerste stappen is om pijn te verminderen. Dit kan worden gedaan door het nemen van pijnstillers en ontstekingsremmers. Fysiotherapie kan ook worden gebruikt om de spieren in de rug te versterken en mobiliteit te verbeteren.
In sommige gevallen kan injecties met corticosteroïden worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Ook kan een operatie worden overwogen als andere behandelingsopties niet effectief zijn geweest.

Andere behandelingsopties zijn onder andere, osteopathie, warmte- of koudetherapie, massage en acupunctuur.

Een podoloog kan bij artrose van de rug van nut zijn door de juiste schoenen en inlegzolen aan te raden, om de druk op de rug te verminderen. Ook kunnen specifieke oefeningen worden aanbevolen om de stabiliteit en kracht van de rug te verbeteren.
Het is belangrijk om te benadrukken dat elke patiënt uniek is en dat de behandelingsopties afhangen van de specifieke omstandigheden van de patiënt. Het is aangeraden om met therapeut of een arts te overleggen om de beste behandelingsstrategie te bepalen.

Wat kan een podoloog doen bij artrose van de rug?

Een podoloog is een voet- en enkelspecialist en is niet direct betrokken bij de behandeling van artrose van de rug. In plaats daarvan kan een podoloog helpen bij het voorkomen of verminderen van symptomen die kunnen worden veroorzaakt door artrose in andere delen van het lichaam, zoals de voeten of enkels. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van schoenen of het aanmeten van orthopedische inlegzolen. Ook kunnen oefeningen en fysiotherapie aanbevolen worden om de spieren te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Een podoloog kan ook adviseren over hoe te lopen of staan om druk op bepaalde gewrichten te verminderen.