3D-bewegingsanalyse

Door een 3D-bewegingsanalyse kunt u op basis van op objectieve feiten een beter inzicht krijgen in de bewegingen van uw voeten, benen, armen en romp.

Heb je regelmatig klachten in spieren of gewrichten? Dan kan een 3D-bewegingsanalyse uitkomst bieden.

Ons lichaam kan met verschillende soorten klachten worden geconfronteerd. Veel van deze klachten hebben betrekking tot onze motoriek of beweging. Klachten aan het bewegingsapparaat beschikken altijd over een duidelijke oorzaak. Soms zijn ze het gevolg van een ongeval of een medische ingreep, maar de oorzaak kan ook een stuk minder voor de hand liggend zijn. Zo kan het lichaam niet goed in balans zijn waardoor de oorzaak van de klachten op een andere plek ligt dan waar de klachten ervaren worden.

Wat is een 3D-bewegingsanalyse?

Tijdens een 3D-bewegingsanalyse wordt de houding en bewegingen geanalyseerd. Er wordt gekeken naar de spieren, gewrichten en naar je lichaamshouding en de bewegingen die gemaakt worden tijdens de sportactiviteit. Het doel is om het knelpunt te vinden die van invloed is op je klachten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je rugklachten ervaart terwijl het knelpunt bij je voeten ligt. Daarom analyseren we het gehele lichaam van onder tot boven om je een juist advies te geven voor een behandeling.

De 3D-bewegingsanalyse wordt met behulp van videoregistraties uitgevoerd. Met camera’s wordt vanuit verschillende hoeken gefilmd tijdens wandelen, hardlopen, fietsen, springen of andere meer sportspecifieke bewegingen.

Door de videoregistraties is het mogelijk om de bewegingen van de voeten, benen, heupen romp en armen in slow motion te analyseren.

Op deze manier kunnen wij vanuit de videoregistratie en een uitgebreid onderzoek van uw voeten, benen en houding een objectief beeld verkrijgen van de klachten. Hierdoor kan er aan u een individueel behandelplan worden voorgesteld.

Geen aannames maar feiten: met de bewegingsanalyse kunnen wij onze adviezen en behandelingen baseren op objectieve feiten.

De metingen en analyses kunnen wij ook verrichten om de voortgang van sporters te registreren.

Voor wie is bewegingsanalyse de moeite waard?

Iedereen kan baat hebben bij een bewegingsanalyse. Jong of oud, fanatieke (top)sporter of recreatieve sporter. Als er klachten zijn of als je klachten wilt voorkomen.

Welke adviezen kan ik krijgen na een bewegingsanalyse?

Na de analyse kunt u advies krijgen over:

  • Geschikte schoenen, (dagelijks, sport, wandelen, hardlopen, minimalistisch/barefoot);
  • Rompstabiliteits-, rek- en/of spierkracht versterkende oefeningen (kunnen met u worden geoefend);
  • Hardloop- of wandeltechniek (wordt met u geoefend);
  • Manipulaties van voeten en andere lichaamsdelen (kunnen voor u worden uitgevoerd);
  • Medical tape (kunnen voor u worden aangebracht);
  • Trainingsopbouw/hervatting (eventueel in overleg met uw trainer/coach);
  • Evt. doorverwijzing sportarts of andere zorgverleners;
  • Voetentraining (kunnen met u worden geoefend);
  • (Sport)steunzolen (kunnen ter plekke worden aangemeten indien nodig)
  • (Sport)schoenaanpassingen (kunnen voor u worden aangebracht);

Bewegingsanalyse is zeer nuttig bij bijvoorbeeld terugkerende hardloopklachten of aanhoudende nek- en schouderklachten.