Wat is osteopathie

De Naam

Osteopathie is een samenvoeging van de twee Griekse woorden 'osteon' en 'pathos'. 'Osteon' betekent weefsel, de meest dichte vorm van weefsel is 'os', wat bot betekent en 'pathos' (denk aan b.v. sympathie) betekent gevoel. Dus in de osteopathie gaat het om het voelen van de (beweging van de) weefsels.

Osteopathie is een geneeswijze, waarbij de therapeut met behulp van zijn handen, de bewegingen van en in het lichaam onderzoekt. De behandelmethode is gebaseerd op principes uit de embryologie, anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie en biomechanica.

Ons lichaam wordt de hele dag blootgesteld aan zowel interne- als externe factoren. Normaal gesproken is ons lichaam sterk genoeg om hier mee om te gaan, maar soms lukt dit niet meer en ontstaan er klachten en verminderde bewegelijkheid van de weefsels.

Overbelasting door bijvoorbeeld werk, sport, zwangerschap, te weinig nachtrust, stress, littekens na een operatie of ongeval kunnen de balans dusdanig verstoren, waardoor het herstel niet meer optimaal geschiedt. De belastbaarheid van het lichaam gaat achteruit.

Osteopaten hebben geleerd om met hun handen functiestoornissen van gewrichten, weefsels en bewegingen in het lichaam op te sporen en deze te herstellen. Deze beweeglijkheid is nodig om het zelf genezend vermogen van het lichaam optimaal te houden en zo nodig te stimuleren. Op deze manier zal de belastbaarheid van het lichaam toenemen en wordt het weer mogelijk om zonder klachten te kunnen functioneren.

« Ga terugLees verder »