Wat is Podoposturale therapie?

Podoposturale therapie is een houdingstherapie waarbij houdingsklachten worden beïnvloed door
middel van individueel aangemeten inlegzooltjes. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol.
Deze arts ontdekte dat hij door verandering van de stand van de voeten de houding van een patiënt kon veranderen, en daarmee klachten als voet-, rug-, knie-, heup, houdingsklachten kon behandelen. Deze therapie is met name effectief gebleken bij de behandeling van chronische rugklachten maar ook bij bijvoorbeeld chronische voetklachten. Patiënten die voorheen te horen kregen maar te leren leven met deze klachten, ervaren deze logische houdingstherapie: individueel aangemeten, flinterdunne zooltjes met dunne stukjes kurk, vaak als het ei van Columbus.

De therapie

R.J. Bourdiol       

De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten, waaronder chronische knie-, heup, rug-, en nekpijnen.

« Ga terugLees verder »