Diabetes

De diabetespatiënt is extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van kloven, eelt, likdoorns, blaren, ingroeiende nagels en/of wondjes.
Diabetici hebben vaak een verminderde doorbloeding en een verminderde gevoeligheid in hun voeten. Daarom is het belangrijk om extra aandacht aan de voeten te besteden en regelmatig
een pedicure met aantekening Diabetische voet te bezoeken. Deze pedicures zijn gespecialiseerd in de behandeling van voeten van diabetici, kunnen gericht adviezen geven wanneer er standverandering van de voet zichtbaar is en werken uiterst voorzichtig om wondjes
te voorkomen. Zonodig wordt u geadviseerd uw huisarts, een podoloog, podoposturaal therapeut of podotherapeut te bezoeken.

Wat kunt u als diabetespatiënt zelf doen

Indien u zelf diabetes patiënt bent, is het verstandig voor een goede gezondheid van uw voeten en indirect dus voor u zelf, om de volgende punten in acht te nemen:

  • Controleer dagelijks (de onderkant van) uw voeten op mogelijke wondjes of huidbeschadigingen, vergeet hierbij niet de ruimte tussen de tenen. Het gebruik van een spiegel maakt het makkelijker.
  • Doe regelmatig voetgymnastiek.
  • Beweeg regelmatig, binnen en buiten. Dit bevordert de bloeddoorstroming van de voeten.
  • Was uw voeten dagelijks met lauw water zonder zeep en droog ze af vooral goed tussen de tenen.
  • Smeer uw voeten dagelijks dun in met een hydrofiele olie of crème speciaal voor de huid van diabetici.

« Ga terugLees verder »